27 de novembre de 2018
27.11.2018
Regió7

May assegura que Espanya «no ha aconseguit el que volia»

La primera ministra diu que «la posició sobre la sobirania del Penyal no ha canviat ni canviarà»

26.11.2018 | 23:16
Theresa May

La primera ministra del Regne Unit, Theresa May, va destacar davant la Cambra dels Comuns que el seu Govern seguirà al costat del poble de Gibraltar, de la sobirania del qual va dir sentir-se «orgullosa», i va parafrasejar el ministre principal gibraltareny, Fabian Piardo, per destacar que no s'ha modificat l'esborrany de l'Acord de sortida de la UE com va demanar Espanya «repetidament».

Així, la cap del Govern britànic va recórrer al discurs pronunciat aquest cap de setmana per Picardo per destacar la capacitat negociadora de Londres. «El que és més important, l'esborrany de l'acord de sortida, no ha canviat. Això és el que el Govern espanyol buscava repetidament, però no ho ha aconseguit. El Regne Unit no ens ha decebut», va assenyalar May.

Els líders europeus van confirmar diumenge el seu vistiplau a l'acord de divorci amb el Regne Unit, sobre el qual Espanya havia mostrat suspicàcies en entendre que no se li concedia suficients garanties amb relació a Gibraltar. El Govern espanyol va accedir a votar a favor després d'obtenir una declaració política en la qual es reservava l'última paraula sobre qüestions relatives al Penyal.

Després de les polèmiques referents a Gibraltar, May va destacar que la seva Administració ha treballat de manera «constructiva» tant amb les autoritats del Penyal com amb les espanyoles i va admetre «en particular» l'altura de mires del ministre principal gibraltareny.

La primera ministra britànica va destacar que, gràcies a les negociacions, Gibraltar estarà «cobert» per l'acord de sortida i va avançar que també parlarà en nom de «tota la família del Regne Unit» en les negociacions que tot just comencen, en les quals s'establiran les directrius de la relació entre Londres i el bloc comunitari una vegada conclòs el període de transició -a final del 2020.

En aquest sentit, May va assenyalar que el seu missatge per al poble gibraltareny és «clar: sempre estarem al vostre costat. Estem orgullosos que Gibraltar sigui britànic i la nostra posició sobre la sobirania no ha canviat ni canviarà», va insistir durant la seva compareixença.

Per altra banda, el ministre alemany d'Afers Estrangers, Heiko Maas, va afirmar al costat del seu homòleg espanyol, Josep Borrell, que la declaració conjunta del Consell i la Comissió Europea sobre Gibraltar en el marc de l'acord per al Brexit és «jurídicament vinculant. Em sorprèn el debat de qüestionar el caràcter vinculant de la declaració», va dir.

«Naturalment que es tracta d'un document jurídicament vinculant, d'una interpretació vinculant, tal com hem fet en moltes altres ocasions a la UE», va dir, i va destacar que per al Govern federal alemany «aquest tema queda tancat tal com s'ha formulat».

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook