La Verjovna Rada o Parlament ucraïnès va ratificar ahir a la tarda el decret del president d'Ucraïna, Petró Poroixenko, amb el qual s'imposa la llei marcial durant un mes a les regions frontereres amb Rússia, en resposta a la presa diumenge de tres vaixells ucraïnesos per part de Rússia quan eren al mar d'Azov, segons informa el diari Kíev Post. A més, els diputats van ratificar la data del 31 de març per a la celebració de les eleccions presidencials a les quals previsiblement concorrerà l'actual mandatari.

Poroixenko va proposar aquesta mesura davant el Parlament en el marc de les iniciatives acordades en la reunió que va presidir al Consell de Defensa i Seguretat Nacional per «restaurar la sobirania i integritat d'Ucraïna». Poroixenko va comparèixer davant el Parlament per defensar 30 dies de llei marcial en lloc de 60 com havia sol·licitat inicialment el Consell Nacional de Seguretat i Defensa i recull un decret presidencial publicat ahir. La reducció del període permetria evitar que coincidís amb l'inici de la campanya electoral per a les presidencials. La legislació ucraïnesa preveu la imposició de la llei marcial mitjançant decret presidencial que ha de ser validat al Parlament per entrar en vigor. La llei marcial suposa a grans trets la supressió dels principals drets i llibertats com ara la llibertat d'informació, reunió i associació, i permet obligar els ciutadans a treballar en tasques de defensa. A més, permet a l'Estat confiscar béns privats i privar de llibertat els ciutadans del país que amenaci la seguretat d'Ucraïna, en aquest cas, els russos. També suposa la imposició d'un toc de queda, la prohibició de vendre alcohol i l'obligació d'allotjar desplaçats o militars a les llars.

Amenaces

Per la seva banda, el cap d'Estat Major de la Defensa d'Ucraïna, el general Viktor Muzhenko, va assegurar que la Guàrdia Costanera de Rússia va disparar «a matar» contra els tres vaixells ucraïnesos que va capturar diumenge per considerar que s'havien endinsat en les seves aigües territorials al mar d'Azov, una acció per la qual el ministeri d'Exteriors de Kíev ha advertit que es reserva el seu dret a defensar-se.

Així, el ministre d'Afers Exteriors d'Ucraïna, Pavlo Klimkin, no va descartar que les autoritats russes cometin noves agressions per mar o per terra.

Per la seva banda, el Servei Federal de Seguretat rus -encarregat dels serveis secrets i la protecció de fronteres- va informar que els tres vaixells capturats van ignorar les reiterades advertències i fins i tot els trets d'avís realitzats per forces russes per impedir que seguissin penetrant en aigües territorials russes. Segons Rússia, Ucraïna no va realitzar la sol·licitud pertinent de pas per l'estret.