El Govern obrirà demà les negociacions sobre els pressupostos de la Generalitat amb Catalunya En Comú-Podem, una reunió en la qual acceptarà dialogar sobre una reforma fiscal per a la qual, això no obstant, veu «poc marge», mentre que els comuns avisen que les seves condicions són «irrenunciables». Així ho va explicar la consellera de Presidència i portaveu del Govern, Elsa Artadi, en la roda de premsa posterior a la reunió del Consell Executiu en el qual es va estrenar el nou conseller d'Acció Exterior, Alfred Bosch, en substitució d'Ernest Maragall.

Serà demà al matí quan l'executiu iniciarà els contactes per tirar endavant els pressupostos de la Generalitat, unes converses que arrencaran amb els comuns, encara que el Govern de Quim Torra està disposat a veure's també amb altres grups parlamentaris que tinguin «voluntat de negociar». Ahir, Artadi va confirmar que «es pot donar per tancat» un acord en el si del Govern sobre la proposta que posarà als comuns sobre la taula, a falta de solucionar alguns «serrells».

Però les negociacions estaran marcades per les condicions fetes públiques per CatComú -entre les quals figuren augmentar la despesa en 1.700 milions i incrementar l'IRPF a les rendes que superin els 90.000 euros anuals- i que ja van provocar discrepàncies entre ERC i PDeCAT, ja que els republicans veuen la reforma fiscal «amb bons ulls», mentre que els post-convergents ho qualifiquen de «línia vermella». Si bé Artadi va evitar posicionar-se sobre la proposta dels comuns, la consellera va reconèixer que el Govern ha acordat que «d'inici no es plantejaria una reforma fiscal», si bé estarà a l'«expectativa» de les converses amb els comuns. «No hem posat una revisió fiscal sobre la taula, però això no vol dir que no se'n pugui parlar. Caldrà parlar amb concreció i veure tant del costat de les despeses com dels ingressos quines modificacions s'han de fer o no dins d'un marc de coherència del nostre sistema fiscal i del poc marge de maniobra evident que també tenim», va dir. I és que va admetre que l'executiu català té «poc marge» en aquest sentit, ja que la majoria d'impostos a Catalunya no són propis de la Generalitat, sinó estatals.

D'altra banda, Artadi va explicar que la proposta que plantejarà el Govern és per aconseguir uns pressupostos «expansius» que «incrementin la despesa», per la qual cosa «hi haurà parts de les peticions dels comuns que estaran satisfetes amb aquesta proposta inicial», encara que es va mostrar escèptica sobre les possibilitats d'augmentar la despesa en els 1.700 milions d'euros exigits. «Hem de veure com fem quadrar tots els números», va dir.

Encara que des dels comuns celebren que el Govern sigui «reactiu» a les seves propostes, la seva portaveu al Parlament, Susanna Segovia, va advertir que totes les mesures compreses en el seu decàleg són «irrenunciables», ja que són «propostes de mínims».

El portaveu adjunt de JxCat, Eduard Pujol, va recordar a RNE-Ràdio4 que a causa de les conseqüències de l'aplicació del 155, la negociació dels comptes «no és normal», pel que va retreure que hi hagi partits que «perdin de vista aquesta excepcionalitat».

Qui de moment ha tancat la porta a negociar els pressupostos ha estat la CUP, després que el seu diputat Vidal Aragonès insistís ahir que el seu partit no desitja «gestionar les engrunes» d'una institució autonòmica i reclamés «un canvi de model».

Des del PSC, la portaveu parlamentària Eva Granados va lamentar la «descoordinació» del Govern per acordar en el seu si els comptes i la «falta de criteri en els ingressos», i va acusar l'executiu de «coalició per mantenir el poder a la Generalitat». De la seva banda, el líder del PPC, Alejandro Fernández, va alertar en una conferència al Círculo Ecuestre de Barcelona que ERC, comuns i PSC planegen reeditar un tripartit per «ressuscitar el mètode Zapatero», segons el seu parer origen del conflicte català.