Els països de la Unió Europea van abordar ahir dividits la possibilitat de reforçar les sancions a Rússia en resposta a l'escalada al mar d'Azov i l'estret de Kerch, una cosa que s'ha descartat per ara a l'espera de com evolucioni la situació sobre el terreny, segons van informar fonts diplomàtiques.

Sis militars ucraïnesos van resultar ferits en una operació de les forces especials russes en què diumenge van capturar dues llanxes artillades i un remolcador ucraïnès i als seus tripulants. Rússia manté que han violat les aigües territorials russes, però Ucraïna sosté que es tracta d'una agressió injustificada i ha demanat ajuda internacional per contenir a Rússia.

Els països bàltics i Polònia, entre d'altres, han plantejat el reforç immediat de les sancions a Rússia, cosa que altres països han acollit amb recel, entre ells Alemanya i França, que han considerat que «no és el moment», van explicar fonts diplomàtiques .

Espanya també està entre els països que no són partidaris d'elevar les sancions, van confirmar altres fonts diplomàtiques.

«Les sancions s'han posat sobre la taula dins d'un context global» a la reunió del Comitè Polític i de Seguretat de la UE, que reuneix els ambaixadors dels Vint, van explicar fonts consultades per Europa Press, que no van descartar que sigui una opció que es pugui considerar més endavant en funció del deteriorament de la situació. «Formen part de la caixa d'eines», van recordar.

Per la seva banda, el portaveu de la Presidència de Rússia, Dimitri Peskov, va advertir ahir que la imposició de la llei marcial a Ucraïna podria provocar una escalada de tensió a l'est del país, on els milicians separatistes prorussos continuen controlant bona part del territori.

Després d'assenyalar que el decret que imposa durant 30 dies la llei marcial és «un assumpte intern d'Ucraïna», Peskov va assegurar que la imposició d'aquesta mesura «en diverses regions podria provocar una escalada de tensions a la zona del conflicte», a l'est d'Ucraïna, segons informa l'agència de notícies Sputnik.

El Parlament va aprovar dilluns la imposició de la llei marcial a les províncies ucraïneses frontereres amb Rússia en resposta a l'incident a l'estret de Kerch d'aquest diumenge.