El magistrat Manuel Marchena ha proclamat la seva independència per jutjar el cas del procés en les seves al·legacions contra la recusació presentada per processats en la causa per apartar-lo del judici, i afirma que mai va concebre l'exercici jurisdiccional com a instrument al servei d'una opció política.

Marchena, president de la sala penal del Suprem i que presidirà el tribunal que jutjarà els acusats pel procés independentista de Catalunya, respon així a vuit processats que consideren que té vincles amb el PP.

La recusació de Marchena va ser plantejada per l'exvicepresident del Govern Oriol Junqueras, els exconsellers Raül Romeva, Jordi Turull i Josep Rull, l'expresident de l'ANC Jordi Sánchez, el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, l'expresidenta del Parlament català Carmen Forcadell i l'exintegrant de la Mesa Anna Simó.

La van presentar després de la filtració d'un missatge de WhatsApp del portaveu del PP al Senat, Ignacio Cosidó, en el qual s'apuntava que l'acord de PP i PSOE per proposar Manuel Marchena com a president del Consell General del Poder Judicial i del Suprem permetria controlar «des de darrere» el Tribunal Suprem.

Els citats processats denuncien els suposats vincles de Marchena amb el PP, per la qual cosa, en cas de mantenir-se la composició del tribunal, asseguren que no es pot garantir la imparcialitat als seus clients, i vulneraria els drets dels seus defensats a un judici just.

«No tinc ni he tingut mai un interès directe o indirecte en el desenllaç d'una causa penal», comença assenyalant Marchena en el seu escrit d'al·legacions. I afegeix: «Les manifestacions a què s'al·ludeix en el missatge telemàtic sobre el qual pretén construir-se la causa de recusació procedeixen d'una tercera persona».

«La imparcialitat d'un magistrat ha de vincular-se als seus propis actes o resolucions i no pot fer-se dependre de l'opinió de tercers que expressen el seu personal criteri sobre les conseqüències polítiques d'un determinat pacte entre dues forces parlamentàries», afegeix.