La vaga de metges d'atenció primària i concertada, que està convocada fins divendres pel sindicat Metges de Catalunya per reclamar una disminució de càrregues de feina i la contractació de més personal, ha tingut aquest dilluns, en la seva primera jornada, un seguiment d'un 44,76%, segons el Govern de la Generalitat, i d'un 77,3% segons els promotors. La protesta ha deixat consultes buides i ha sorprès alguns pacients. A primera hora del matí, al CAP Sagrada Família de Manresa, per exemple, alguns dels usuaris han conegut in situ que avui no es podrien visitar i han hagut d'ajornar la cita.

A l'Hospital de Sant Joan de Déu de Manresa un 87% dels metges han secundat el primer dia de vaga convocada també als centres sanitaris concertats, com és el cas de la Fundació Althaia. En el cas de les urgències, estan garantides pels serveis mínims.

El Departament de Salut recomana als ciutadans tant per avui com per a la resta de jornades de protesta que, arran de la vaga i en cas de tenir una visita concertada, es truqui el mateix dia de la visita o es vagi personalment al centre per confirmar si es podrà fer. Les visites que no es puguin fer, es programaran de nou. Es poden tornar a concertar a través del telèfon, per internet o presencialment. Aquest és el web on demanar cita o canviar d'hora. La vaga de facultatius d'atenció primària està convocada per als dies 26, 27, 28, 29 i 30 de novembre.

La vaga de metges a la Catalunya Central

A l'hospital de Sant Joan de Déu de Manresa s'han fixat uns serveis mínims a causa de la convocatòria de vaga que a més a més de primària s'ha estès a centres concertats. Encara no es disposen de dades de seguiment. Hi ha hagut gent a qui han visitat i gent a qui se li ha hagut de programar la visita a l'especialista. A urgències la situació és de normalitat.

Els serveis mínims garanteixes el funcionament al 100% d'urgències i les anomenades unitats especials com hemodialisi, oncologia o la uci. També es faran les operacions quirúrgiquez inajornables. A les diferents sales de l'hospital hi ha papers penjats a les paretes amb un missatge reivindicatiu: "Som metges, som sanitat i volem qualitat".

Al Berguedà, al CAP de Berga, on treballen 15 metges, ha presentat menys activitat de la que és usual amb motiu de la primera jornada de vaga del sector. Si un dia laborable al matí normalment treballen 8 metges, aquest dilluns ho han fet dos metges i un pediatra i és que s'han hagut de canviar visites per un altre dia segons fonts consultades per aquest diari.

A l'Anoia, el seguiment ha estat irregular en els centres d'atenció primària. La vaga ha tingut incidència en determinats centres, però no ha estat generalitzada. Una part important de les visites concertades, que és allà on més s'hauria pogut notar, s'han fet en els centres que depenen del Consorci Sanitari de l'Anoia. Des d'aquesta institució s'ha especificat que la vaga ha estat secundada per menys professionals dels que s'esperaven.

A la Cerdanya, en canvi, els metges no fan vaga. La Fundació Hospital de Puigcerdà, que gestiona les àrees bàsiques de salut, de la Cerdanya gironina així com el CAP de Martinet, que depèn organitzativament de l'Hospital de la Seu d'Urgell mantenen aquest dilluns els serveis mèdics habituals.

Per què convoquen aquesta vaga els metges?

El sindicat de Metges de Catalunya reclama la disminució de càrregues assistencials, limitant-les a 28 visites diàries per consulta; la reposició de 920 professionals "perduts amb les retallades" i la recuperació del poder adquisitiu "arrabassat des del 2010" i que xifren en prop d'un 30%. També demana incrementar el pressupost sanitari destinat al nivell bàsic assistencial.

{C}

Per què han convocat una setmana de vaga els metges catalans?

Per què han convocat una setmana de vaga els metges catalans?

El tres tres sindicats -CCOO, UGT i SATSE- van signar el segon conveni col·lectiu SISCAT. Per a aquests sindicats, el conveni millora les condicions dels professionals sanitaris i dels centres i aconsegueix l'equiparació salarial entre els que treballen en l'atenció primària amb els que ho fan a l'atenció hospitalària, una de les principals reivindicacions. Per contra, Metges de Catalunya veu les millores "insuficients".

La mediació acaba sense acord

La reunió entre el sindicat Metges de Catalunya i responsables del Departament de Salut i de l'Institut Català de la Salut (ICS) amb la mediació del Departament de Treball en vigílies de la vaga de cinc dies a l'atenció primària va acabar aquest diumenge a la mitjanit sense cap acord després d'unes quatre hores de reunió. "No hem aconseguit avançar gaire, continuem encallats en el primer punt, limitar el número total de visites al dia, que és el que ens permet garantir la qualitat assistencial i la seguretat dels pacients", va afirmar Carolina Roser, del comitè de vaga. En canvi, el secretari general de Treball, Josep Ginesta, va assegurar que la reunió "ha anat bé" perquè les parts s'han assegut i "s'han citat per seguir parlant i negociant".

Aquest dilluns a la tarda hi haurà una nova reunió. "Continuarem amb les negociacions formals l'estona que faci falta i esperem poder avançar", va afirmar Roser a la sortida de la trobada, acompanyada per altres representants del sindicat i membres del comitè de vaga. Les parts han d'escriure i intercanviar-se les propostes en les properes hores per arribar amb feina avançada a la reunió de la tarda, va explicar Ginesta.

El sindicat Metges de Catalunya ha assenyalat que, si bé hi ha hagut "punts d'apropament" en la reunió, insisteix que és "indispensable" arribar a un acord sobre limitar el nombre total de visites al dia. Metges de Catalunya vol limitar-les a 28, mentre que l'ICS no està d'acord "amb la filosofia" de posar un límit a les visites, segons han explicat des del sindicat.

Preguntat per si la vaga acabarà durant tota la setmana, fins divendres, Ginesta creu que "no hi ha prou punts de descord perquè s'esgotin aquests cinc dies". "Nosaltres continuarem insistint perquè negociïn", ha afegit.

El gerent de l'ICS, Josep Maria Argimon; el director del Servei Català de la Salut (CatSalut), Adrià Comella, i altres representants del Departament de Salut van abandonar la seu de Treball sense fer declaracions als mitjans de comunicació.

Altres protestes paral·leles

A banda de la vaga de facultatius convocada per Metges de Catalunya a l'atenció primària de l'ICS, hi ha una altra aturada impulsada pel moviment Rebel·lió Primària, sota la cobertura legal de la CGT, dirigida a tots els professionals sanitaris dels CAPs. També aquesta setmana, Metges de Catalunya ha cridat els facultatius de la sanitat concertada a la vaga. Si també s'asseuran a la taula de Treball, Ginesta ha respost que "dependrà de les parts i la capacitat que tinguin d'apropar-se".

44,76% segons Govern i 77,3% segons Metges de Catalunya

El seguiment de la vaga de metges als Centres d'Atenció Primària de l'Institut Català de Salut (ICS) fins a les 10.30 hores és del 44,76% pel que fa al personal mèdic, i del 4,15% en la resta de la plantilla, segons dades proporcionades pel Departament de Treball. En canvi, Metges de Catalunya xifra en un 77,3% el percentatge de facultatius que ha secundat la vaga. Pel que fa a la sanitat concertada, el Govern parla d'un 16,19% de vaguistes als CAP. Als hospitals concertats, el seguiment del col·lectiu mèdic ha estat d'un 14,66%, d'un 4,6 en salut mental i d'un 5,73 en sociosanitaris. El sindicat agrupa el seguiment de la concertada en un 73%.

Així, segons el Govern, les urgències de primària estan funcionant al 100% durant la convocatòria de vaga. A més, el telèfon 061 ha rebut un total de 2.532 trucades entre mitjanit i les 12 hores, un 18% més respecte a dilluns de la setmana passada.

Del seguiment total al matí del 44,76%, superen el seguiment del 50% les regions de Barcelona ciutat (56%), Metropolitana Nord (54%), Girona (50) i Catalunya Central (50%). Per sota hi ha la regió Metropolitana Sud, amb el 38%; Tarragona i Terres de l'Ebre, amb el 32%, i Lleida i Alt Pirineu i Aran, que han registrat el 28% cadascuna.

Per la seva part, Metges de Catalunya parla d'un 77,3% dels metges de família, pediatres, odontòlegs i ginecòlegs de l'atenció primària que han secundat la vaga a l'ICS. En l'àmbit concertat, el seguiment hauria estat, diuen, d'un 73,5%. El sindicat qualifica d'èxit absolut la mobilització i insta l'ICS i les patronals de la sanitat concertada a «escoltar el clam dels facultatius i atendre les reivindicacions legítimes i necessàries per millorar l'assistència als pacients i dignificar les condicions laborals dels professionals».

A més, avisen que «lluitaran fins al final» per dignificar el sistema sanitari públic. La d'aquest dilluns és la primera jornada de vaga d'un total de cinc previstes.

Per demarcacions, el sindicat assegura que a Barcelona el seguiment ha estat del 91% a l'ICS i del 80% a la sanitat concertada. A Girona quantifiquen la vaga en un 78% als centres de titularitat pública i en un 70 en els concertats. A Lleida els percentatges són del 74 i del 73%, respectivament, i a Tarragona del 66 i del 71%.