El rei Felip VI va reivindicar ahir, en el quarantè aniversari de la Constitució aprovada el 1978, la «plena vigència» dels valors que van inspirar la Carta Magna, particularment el desig de reconciliació, la voluntat d'entesa i la vocació d'integració.

«L'esperit de reconciliació, perquè la Constitució és un mandat permanent de concòrdia entre els espanyols; la voluntat d'entesa, a través de la paraula, la raó i el dret; la vocació d'integració, respectant les nostres diferències i la nostra diversitat, i l'ànim, solidari i generós, que edifica i cohesiona la fibra moral de la nostra societat», va proclamar en un discurs que el monarca va pronunciar ahir al matí a l'hemicicle del Congrés dels Diputats, a Madrid.

El cap d'Estat va remarcar que, gràcies a la Constitució Espanyola, «Espanya viu avui en democràcia i en llibertat». Sota la vigència de la Constitució, va afirmar que Espanya ha viscut «el canvi polític, territorial, internacional, econòmic i social més profund i més radical de la seva història», i també va afegir que avui dia és una democràcia «plenament consolidada».

Així, el monarca va sostenir que «resoldre els desacords mitjançant el diàleg, respectar les lleis i els drets dels altres, exercir aquests drets i acudir als tribunals per defensar-los i complir les seves decisions són principis definitivament arrelats als comportaments dels ciutadans».

Això sí, va assenyalar que ara és moment de «pensar en el futur» i seguir construint «una Espanya renovada». Per això, va cridar a «sumar aquest immens patrimoni de llibertats, drets i benestar» a una «voluntat d'anar adaptant i emmotllant» la «manera de fer i de viure la realitat de cada moment, amb esperit crític però sempre constructiu».

En el seu discurs institucional, Felip VI va citar paraules dels pares de la Constitució i va reconèixer el paper del seu pare, Joan Carles I, en l'impuls de la monarquia parlamentària «de forma decisiva i determinant», amb el «suport permanent i compromès» de la reina Sofia. Aquestes paraules del monarca van ser rebudes per un llarg aplaudiment de l'hemicicle. I va destacar el seu propi compromís amb la Constitució i la seva «lleialtat» al poble espanyol, com a cap d'Estat constitucional. «La Corona ja està indissolublement unida, a la vida d'Espanya, a la democràcia i la llibertat».

Reunió política i institucional

La commemoració de la Constitució del 1978 va reunir reis, governants i parlamentaris de la Transició i de l'actualitat. Els reis Felip i Letícia, amb les seves filles Elionor i Sofia, i els reis Joan Carles i Sofia van compartir l'hemicicle amb tots els poders de l'Estat: pel Legislatiu, amb els presidents del Congrés, Ana Pastor, i del Senat, Pío García Escudero; de l'Executiu, el president Pedro Sánchez; i del Judicial, els presidents del Tribunal Suprem i el Tribunal Constitucional, Carlos Lesmes i Juan José González Rivas.

També hi van ser presents els quatre expresidents del Govern vius -els socialistes Felipe González i José Luis Rodríguez Zapatero, i els populars José María Aznar i Mariano Rajoy, i als tres pares de la Constitució que encara viuen: José Pedro Pérez Llorca i Miguel Herrero i Rodríguez de Miñón, de la UCD, i Miquel Roca, de Convergència Democràtica de Catalu-nya.

Al saló de plens es barrejaven diputats i senadors de l'actualitat amb membres de les Corts constituents.