Com a mínim 55 persones van resultar ferides i més d'un miler van ser detingudes, la gran majoria a París, durant les protestes d'ahir del col·lectiu dels Armilles Grogues, segons va informar la Policia. A París hi va haver un total de 737 detencions fins a 1/4 de 6 de la tarda.

Una font policial citada pel diari Le Figaro va xifrar en més d'un miler els arrestats a tot França, mentre continuen els enfrontaments i els disturbis principalment a París. L¡epicentre de les protestes va ser, per quart dissabte consecutiu, la zona dels Camps Elisis, on manifestants violents van llançar objectes als agents desplegats, que van respondre amb gasos lacrimògens.

També hi va haver disturbis dissabte a la tarda a la zona de Saint-Augustin, on es va incendiar un cotxe d'alta gamma i hi ha aparadors trencats. A Trocadéro hi havia almenys 14 furgons d'antiavalots i dos blindats a l'avinguda Paul Doumer, on es van produir saquejos de comerços. A la zona de l'Ajuntament es va declarar un incendi important i hi havia un cotxe incendiat a les portes de la seu consistorial. La Policia manté un important dispositiu de seguretat al lloc.

També a Brussel·les

A Brussel·les també es van produir detencions, unes 400, després d'una manifestació que va reunir més d'un miler d'«armilles grogues» belgues. Alguns individus van llançar llambordes i altres objectes contra els policies desplegats al barri on hi ha la seu de les institucions europees, completament tancat a la circulació de vehicles i vianants.

En els disturbis van resultar ferits almenys tres periodistes. Dos fotògrafs de Le Parisien van ser ferits a la zona dels Camps Elisis per projectils tipus f lash-ball, pilotes de goma dissenyades per a tasques antiavalots. Un d'ells va rebre un impacte al clatell i un altre al genoll, va informar el mateix diari.

Una periodista de l'agència de notícies A2PRL va publicar una fotografia d'un hematoma provocat també per aquest tipus de projectil i denuncia que va rebre l'impacte «mentre tenia el meu braçalet de premsa clarament visible».

El primer ministre francès, Édouard Philippe, va expressar a través de Twitter el seu suport a la tasca de la Policia: «Reconeixement, admiració i suport a la nostra policia», va assenyalar.

Les protestes dels «Armilles Grogues» va coincidir, a més, amb la manifestació a favor de mesures efectives per frenar el canvi climàtic, que va reunir entre 17.000 i 25.000 persones, segons les fonts. La marxa va culminar cap a les 16 hores a la plaça de la República i es va dissoldre sense més incidents. Els discursos i concerts previstos van ser suspesos per la negativa de les autoritats a permetre la instal·lació d'un escenari.

Policia preparada

Milers d'agents de seguretat de França es van preparar durant dissabte a la matinada per les noves protestes. La Torre Eiffel i altres atraccions turístiques importants continuen tancades. D'altra banda, la majoria dels comerços situats al centre de la capital han reforçat les proteccions i mesures de seguretat per evitar saquejos. El mobiliari urbà, d'altra banda, va ser retirat per evitar que les barres de metall s'utilitzin com a projectils.

Uns 89.000 policies es van desplegar a tot el país. D'ells, uns 8.000 van ser destinats a París per evitar que es repeteixi el caos de dissabte passat, quan diversos esvalotadors van cremar automòbils i van robar botigues al famós bulevard dels Camps Elisis, a més de ratllar l'Arc de Triomf amb missatges dirigits al president Emmanuel Macron. A través de les xarxes socials, els manifestants han descrit aquest cap de setmana com el «quart acte» d'un dramàtic repte a Macron i les seves polítiques.

Trump ho lliga al canvi climàtic

TrumpEl president dels Estats Units, Donald Trump, va responsabilitzar de les actuals protestes a París l'acord contra el canvi climàtic i va assegurar que els manifestants estan corejant el seu nom en suport a les seves polítiques. «Sembla que l'Acord de París no està funcionant gaire bé a París. Hi ha protestes i disturbis per tot França. La gent no vol pagar grans sumes de diners a països del tercer món (sota un lideratge qüestionable) per, potser, protegir el medi ambient. Estan cantant «Volem Trump!», va afirmar Donald Trump a Twitter.