Els bisbes de Catalunya han visitat a la presó els presos independentistes de manera «volgudament discreta però compromesa» i, encara que mantenen un «respecte escrupolós davant les diverses opcions polítiques», consideren que «costa entendre la llarga presó preventiva».

El vicesecretari de la Conferència Episcopal Tarraconense (CET), Norbert Miracle, va fer pública ahir una inusual carta en resposta a una altra d'Isabel Turull, germana de Jordi Turull, que interpel·lava què feien els bisbes davant «la llarga presó preventiva» dels dirigents polítics «i en el moment angoixant en què quatre d'ells han iniciat una vaga de fam a la presó de Lledoners». Miracle, en nom dels bisbes, expressa el seu «respecte i profunda preocupació davant la vaga de fam que duen a terme aquests quatre polítics, que posa greument en perill la seva salut i la seva vida».

«Els cristians som defensors de la vida i vetllem per no posar-la en risc. Aquesta iniciativa mostra la situació excepcional en què es troben aquests i altres dirigents catalans en presó preventiva decretada pel Tribunal Suprem que els comporta un molt de temps de privació de llibertat, sense que s'hagi celebrat cap judici oral», raona el vicesecretari de la CET. «En el seu cas costa entendre la llarga presó preventiva. Els bisbes confien que les autoritats judicials competents resoldran de forma ràpida i ajustada al dret els recursos plantejats, i que el futur judici a què seran sotmesos serà amb plenes garanties i en el mínim període de temps possible», afegeix Miracle.

Després de recordar que els bisbes de Catalunya han expressat moltes vegades la seva opinió favorable al diàleg i a una «solució justa per als polítics empresonats que ajudi a la pau social», Miracle reitera que els 13 bisbes de la CET desitgen «que es trobi una solució que sigui justa i acceptable per a tothom, amb un gran esforç de diàleg des de la veritat, amb generositat i recerca del bé comú».

Quant a la presó preventiva, la Conferència Episcopal Tarraconense fa seva una declaració del papa Francesc, qui va afirmar: «La presó preventiva (quan de forma abusiva procura un avançament de la pena prèvia a la condemna, o com a mesura que s'aplica davant la sospita més o menys fundada d'un delicte comès) constitueix una altra forma contemporània de pena il·lícita oculta, més enllà d'un vernís de legalitat».