El president de la Generalitat, Quim Torra, va rebre ahir una pluja de crítiques per apel·lar a la via eslovena per a la independència de Catalunya i va ser qualificat per això d'«il·luminat», «irresponsable» o «perill públic» per dirigents de diverses formacions polítiques. «Els catalans hem perdut la por. No ens fan por. No hi ha marxa enrere al camí a la llibertat. Els eslovens van decidir seguir endavant amb totes les conseqüències. Fem com ells i estiguem disposats a tot per viure lliures», va dir Torra dissabte a Brussel·les en la presentació del Consell per la República.

Aquestes declaracions van ser molt criticades per dirigents del PSOE, PP, Ciutadans i els comuns, alguns dels quals van recordar que Eslovènia va aconseguir la independència de Iugoslàvia després d'un breu conflicte bèl·lic el 1991 que va costar desenes de morts.

Un «il·luminat»

El secretari d'Organització del PSOE, José Luis Ábalos, va considerar a Palma que el president de la Generalitat és «un il·luminat» i «un irresponsable» per apel·lar a la via eslovena, i va lamentar que des de Catalunya es facin «crides a la insurrecció, i a sobre amb model».

El també ministre de Foment va insistir que és «indecent» i «terrible» plantejar un terme de secessió «amb vies que no són pròpies», i va exigir a la Generalitat que deixi de proposar «camins intransitables jugant amb la convivència de la gent».

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, va criticar la crida del president de la Generalitat, Quim Torra, a seguir el model d'Eslovènia. En un missatge que va publicar a les xarxes socials, Iceta va assegurar que «la sola menció» del cas eslovè com a via de solució al problema català és un «error, un absolut disbarat i una gran temeritat». En la mateixa piulada, va interpel·lar els partits que govern en coalició a Catalunya, ERC i el PDeCat, a aclarir si aquest és el seu nou full de ruta.

Per la seva banda, la líder de Ciutadans a Catalunya, Inés Arrimadas, va advertir que el president català és un «perill públic» per apel·lar a la via eslovena malgrat la seva «violència» i va demanar al Govern espanyol que iniciï «el requeriment previ a l'activació del 155».

A més, Arrimadas va assegurar que «Torra vol protegir els violents, els quals cremen mobiliari urbà i tallen carreteres», i el va acusar de criminalitzar els Mossos d'Esquadra. La líder de Cs va qualificar d'«intolerable» que el president de la Generalitat «vulgui fer una purga de la policia autonòmica i vulgui convertir-la en la guàrdia pretoriana» del procés.

El president del PPC, Alejandro Fernández, va exigir que no es torni a atacar el seu partit per afirmar que «el separatisme busca la balcanització d'Espanya», després de les declaracions de Torra. En un missatge a través del seu compte de Twitter, Fernández va sostenir que «alertar de la balcanització» no és «ser radical ni tirar llenya al foc», sinó «assenyalar una evidència».

L'alcaldessa de Barcelona i dirigent de Catalunya en Comú, Ada Colau, també va urgir Torra a rectificar «immediatament» i va considerar que les seves declaracions constitueixen «una greu irresponsabilitat». «Com a alcaldessa de Barcelona demano al president Quim Torra i al seu Govern que rectifiquin immediatament», va escriure Colau en el seu compte de Twitter, alhora que va afegir que «la cohesió social de Catalunya ha d'estar per damunt de les ocurrències i les cortines de fum per tapar els problemes del Govern».

Per la seva part, la presidenta del grup parlamentari de CatECP, Jéssica Albiach, va demanar també una rectificació «immediata» i va afirmar que el Govern «està desconnectat de la realitat social del país».