Amnistia Internacional ha anunciat que farà "seguiment" de la vaga de fam dels presos independentistes, i en especial se centrarà en que "només sigui la decisió mèdica la que regeixi" qualsevol determinació que es prengui sobre els líders en vaga. La coordinadora de l'ONG a Catalunya, Adriana Ribas, ha afirmat que analitzaran com "com reacciona Institucions Penitenciàries" a l'acció de protesta i vetllarà pel seu "dret a la salut". Preguntada sobre quina hauria de ser la reacció de la UE a l'acció dels presos, creu que qualsevol pronunciament ajudaria a "generar un qüestionament del seu empresonament". Ho ha fet en la presentació de l'informe sobre la situació dels Drets Fonamentals a la UE el 2017 a la seu de les institucions europees a Barcelona, en la qual l'eurodiputat d'ERC Josep-Maria Terricabras ha dit que la vaga de fam "ha remogut coses" a la UE.

Terricabras, que dilluns va aconseguir l'aprovació de l'informe a nivell de comitè del Parlament Europeu, ha assegurat que la vaga de fam és "un fenomen nou", que "no ha passat mai" en el cas català i que pot ajudar a "despertar consciències" a Brussel·les i la resta de capitals europees.

"Des del nord, el desconeixement del sud és colossal. Els alemanys no tenen ni idea de què passa a Espanya, es van pensar que l'endemà de la mort de Franco això ja era una democràcia", ha dit. Amb tot, l'eurodiputat ha remarcat que ara les dinàmiques estan canviant i la UE "es va desvetllant".

Terricabras ha explicat que l'informe sobre els Drets Fonamentals no parla explícitament de Catalunya, però ha rebut un ampli suport i toca moltes de les preocupacions dels ciutadans, no només en matèria dels drets i llibertats, sinó també en migració o sexualitat.

En l'acte, han destacat que la Unió Europea no sempre està "a l'alçada" quan es tracta de protegir drets fonamentals, i Terricabras ha indicat que s'ha proposat dotar de més influència i poder l'Agència Europea pels Drets Fonamentals, que actualment té "competències limitades".