El president de França, Emmanuel Macron, va declarar ahir l'«estat d'emergència econòmica i social» amb l'objectiu d'obrir un debat nacional que permeti aconseguir «un nou contracte» social, en resposta a l'onada de protestes del Armilles Grogues que ha posat en escac el seu Govern.

Macron va comparèixer en un missatge a la nació després de reunir-se durant quatre hores amb els seus principals ministres, els sindicats i la patronal per explorar una solució a les revoltes. En les seves primeres paraules va voler condemnar els disturbis que han dominat les protestes dels Armilles Grogues -només el cap de setmana passat va haver-hi més de mil detinguts. «Un esclat de la violència és inadmissible [...]. Cap malestar justifica un atac a un polític, a un gendarme, a un comerç o a béns públics», va afirmar.

El cap d'Estat ha atribuït part de la violència a la «indulgència», de la qual s'han beneficiat els seus culpables per part de «polítics irresponsables» i d'«oportunistes» l'únic objectiu dels quals seria «portar la República al desordre i l'anarquia». Macron va oferir diverses mesures, entre les quals apujar 100 euros mensuals el salari mínim professional.