Els 27 líders de la Unió Europea van deixar clar a la primera ministra britànica, Theresa May, que rebutgen qualsevol fórmula que passi per reobrir l'acord del Brexit per guanyar suports al Parlament britànic, alhora que li van retreure la seva manca de claredat sobre les «garanties» que demana perquè la solució d'emergència a la frontera irlandesa no bloquegi la ratificació del pacte.

«No hi haurà més obligacions legals imposades a la Unió Europea, això està totalment clar. Podem aportar alguns aclariments però no hi haurà renegociacions», va defensar el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker.

El cap de l'Executiu comunitari va definir la feina de May a Londres com un «combat virtuós i valent», però va lamentar que els resultats «no s'escenifiquin aquí», i va destacar la necessitat de desmentir la idea que promou el Regne Unit que és possible renegociar algunes disposicions del Tractat de Retirada.

Juncker també va apuntar el desig del bloc d'iniciar les negociacions sobre la futura relació «tan aviat com sigui possible», si bé va matisar que això només pot passar un cop es compleixi el procés de ratificació per part dels parlaments britànic i europeu.

En tot cas, la primera ministra britànica va mantenir una xerrada «enèrgica» amb el president de la Comissió Europea, a qui va retreure la seva forma de descriure les dificultats del Brexit, en una tensa cimera després de la qual May va assegurar que obtindrà més garanties dels líders de la UE per salvar l'acord de divorci al Parlament britànic.