El president de la Generalitat, Quim Torra, va exigir ahir a Pedro Sánchez «que sigui valent» per mantenir un «diàleg obert» amb Catalunya i que «no es deixi arrossegar per la dreta i la ultradreta». Torra ho va dir en una visita a la Fira de Santa Llúcia de Prats de Lluçanès, on, tot i no concretar si finalment se celebrarà la trobada entre els dos executius, va reiterar que les converses han d'incloure el dret a l'autodeterminació, el sentiment republicà del poble català i el rebuig a la repressió envers els polítics catalans.

Així mateix, el president va afirmar que la seguretat de cara el 21 de desembre «està garantida», tant pel que fa al Consell de Ministres que es portarà a terme a Barcelona, com per les concentracions en contra que hi pugui haver, i va destacar la feina «excel·lent» del cos de Mossos d'Esquadra. «Catalunya és un país profundament demòcrata que respecta la pluralitat», va remarcar Torra.

Consensos

Torra va referir-se a l'enquesta que ahir va publicar el diari Ara, que revela que el 80,4% dels catalans són partidaris que se celebri un referèndum pactat amb l'Estat per decidir el futur de Catalunya.

El president considera que les xifres demostren que hi ha tres grans consensos a la societat catalana: «Som i ens sentim republicans, no acceptem la repressió com una eina que al segle XXI es pugui aplicar als polítics i el 80% de la nostra societat està d'acord a celebrar un referèndum», va apuntar.

En aquesta línia, va dir que està «esperant» Pedro Sánchez per mantenir-hi «un diàleg sincer i de fons» que abordi el que realment preocupa els catalans. «Demanem a Sánchez que faci cas al que expressa la societat catalana i que no es deixi arrossegar per la dreta i la ultradreta espanyola, que sigui valent i tingui coratge», va manifestar.

El president també va reclamar als partits polítics que «escoltin» i «siguin capaços de valorar la vaga de fam» que duen a terme Joaquim Forn, Jordi Sànchez, Josep Rull i Jordi Turull al centre penitenciari de Lledoners. «Ells només demanen justícia a les seves reclamacions amb el Tribunal Constitucional», va considerar.

El referèndum, la solució

El vicepresident del Govern, Pere Aragonès, va dir ahir al president de l'executiu espanyol, Pedro Sánchez, que el referèndum és la solució a l'actual situació política perquè té els «consensos amplis» que demana a la societat catalana. En una entrevista durant La Marató a TV3 ahir al matí, el vicepresident va considerar que «ara falta la voluntat política de l'executiu espanyol per acceptar-ho».

A més, el vicepresident del Govern català va explicar que «estan parlant amb el govern de l'Estat» per decidir «quin és el format més adequat i els continguts necessaris» per fer una reunió. Una trobada que Aragonès va reclamar que ha de tenir «continguts».