El Govern central i la Generalitat exploren possibles formats per a una reunió entre Pedro Sánchez i Quim Torra, aquest divendres a Barcelona, uns contactes preparatoris en els quals es discuteix, entre altres assumptes, si ha de ser una trobada només entre presidents o cal ampliar-lo a ministres i consellers.

Fonts del Govern espanyol van dir a Efe que els contactes per parlar de la possibilitat de la trobada han començat però encara estan en una fase inicial, sense que hi hagi encara cap acord sobre el format i el contingut d'aquesta eventual cita, que seria la segona entre els dos presidents, després de la que van mantenir el 9 de juliol.

Les posicions són discordants, perquè el Generalitat manté la seva voluntat que sigui una reunió de governs, amb participació de diversos consellers i ministres juntament amb els dos presidents, i exigeix que tingui contingut polític, perquè no quedi en una mera «foto» protocol·lària.

En canvi, segons el Govern de l'Estat, que considera pràcticament segur que Sánchez i Torra mantindran aquesta reunió divendres, tot apunta que serà un «cara a cara» entre tots dos, sense més membres dels seus respectius governs, cosa que evitaria la cimera entre els dos executius a la qual aspira el president català.

Les fonts del Govern espanyol consultades apunten que podria celebrar-se després de la reunió del Consell de Ministres, prevista a la Llotja de Mar de Barcelona, molt a prop del Parc de la Ciutadella, on s'ubica el Parlament.

Les agendes estan obertes amb vista a dijous, vigília del Consell de Ministres, i ni Torra ni Sánchez han confirmat si acudiran al sopar organitzat aquella nit per la patronal Foment del Treball per lliurar els premis Ferrer Salat.

En una conversa informal amb els periodistes durant la tradicional copa de Nadal que ofereix l'Executiu al Palau de la Moncloa, Sánchez només va donar viabilitat a una trobada amb Torra i va reiterar que el fet que hi hagi o no reunió depèn del president.

De la seva banda, el líder del PP, Pablo Casado, va retreure a Sánchez que «mendiqui» una reunió amb Torra en lloc de comunicar-li l'aplicació de l'article 155 de la Constitució i va suggerir que el cap de l'Executiu incorre en actituds «inconstitucionals» quan no fa «res» per frenar el sobiranisme.

En canvi, des de la presó de Lledoners, Jordi Sànchez, líder de JxCat, que ja fa 17 dies que fa vaga de fam, va animar Torra a crear les condicions per celebrar una reunió amb el Govern de Pedro Sánchez al final d'aquesta setmana. Cosa que considera compatible amb una «gran mobilització pacífica i no violenta», que ja s'està organitzant per a la tarda de divendres i que transcorreria pel Passeig de Gràcia. Tant JxCat com ERC han expressat que se sumaran a la manifestació si té un caràcter unitari dins del sobiranisme i han avalat una reunió de presidents, encara que amb condicions.

El portaveu adjunt de JxCat, Eduard Pujol, va indicar que hi haurà reunió si és per a un «diàleg útil», però va advertir que és més «dubtós» que tingui lloc si és per a «una foto».

La portaveu d'ERC, Marta Vilalta, va demanar a Pedro Sánchez que «sigui valent» i «trenqui amb els discursos de l'extrema dreta», cosa que passa per «buscar una solució política dialogada» a la proposta d'autodeterminació de Catalunya i per «posar fi a la repressió».

En canvi, el portaveu de Ciutadans al Parlament, Carlos Carrizosa, va instar el cap del Govern espanyol a posar en marxa els tràmits per aplicar el 155 si JxCat i ERC «no condemnen» en el ple d'aquesta setmana el seu «cop a la democràcia» de l'any passat.

El líder del PSC, Miquel Iceta, va qualificar d'«autèntic disbarat» que Torra no rebi a la Generalitat Pedro Sánchez, per això el va instar a elegir entre el «diàleg» del Govern central o el «trident de dretes» de PP, Cs i Vox.