La Generalitat i la Moncloa han pactat un comunicat conjunt després de les tres trobades d'aquest dijous a la tarda al Palau de Pedralbes (Barcelona). Els dos executius aposten per un diàleg que "vehiculi una proposta política d'ampli suport a la ciutadania catalana", després de constatar que hi ha un "conflicte" sobre el futur de Catalunya. Així ho ha explicat la portaveu del Govern, Elsa Artadi, en una roda de premsa posterior, i també ho ha subratllat la ministra Meritxell Batet, en una altra compareixença més tard. El president de la Generalitat, Quim Torra, i el cap de l'executiu espanyol, Pedro Sánchez, s'han reunit d'una banda. Paral·lelament, Artadi i el vicepresident, Pere Aragonès, també s'han reunit amb les ministres Carmen Calvo i Batet. Després tots sis s'han trobat alhora, en una imatge que Palau ven com a "reunió", però Moncloa com a "salutació cordial". Els dos executius s'han emplaçat a tornar-se a reunir al gener, amb Aragonès, Artadi, Calvo i un altre membre de l'executiu de Sánchez.

El text redactat conjuntament assevera que, tot i les "diferències notables" sobre l'origen, naturalesa i vies de resolució, els dos executius comparteixen l'aposta per un "diàleg efectiu". A més, aposten perquè el diàleg sigui "sense límits", segons ha explicat Artadi. La consellera ha reiterat que tant els representants de la Generalitat com de la Moncloa creuen que cal "seguir avançant". El document també diu que l'objectiu dels dos executius és "garantir una solució" i potenciar els espais de diàleg que permetin atendre les necessitats de la societat, dins el marc de la "seguretat jurídica".

Per tot això s'han emplaçat a aquesta nova reunió després de les festes de Nadal, al gener. Hi assistirien Aragonès, Artadi i Calvo -de nou- i un altre membre del govern de Sánchez. Encara no s'ha parlat si es farà a Barcelona o a Madrid. Artadi sí que ha remarcat que el Govern no té "cap inconvenient" de fer-la a la capital espanyola ja que la d'avui s'ha fet a Catalunya.

Una hora de reunions

La trobada al Palau de Pedralbes ha començat a les 19:30 hores d'aquest dijous. Aragonès ha estat el primer a arribar al Palau de Pedralbes a les 18:30 hores, i Torra i Artadi ho han fet a les 18:45. A les 19:15 ha arribat Sánchez, acompanyat de la delegada del govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera. El president de la Generalitat ha sortit de l'edifici per rebre el cap de l'executiu espanyol, que han encaixat les mans i han entrat al Palau de Pedralbes. Finalment, Calvo i Batet han arribat a les 19:20 hores. A les 20:30 Torra ha acompanyat Sánchez fins la sortida de l'edifici i tots dos han marxat cap a l'acte de Foment d'aquesta nit. Així, entre la primera reunió -entre presidents d'una banda i els membres dels executius de l'altra- i la darrera trobada entre tots sis dirigents ha passat una hora.

Plantes grogues (i vermelles)

L'anècdota còmica de les reunions l'han posat unes flors ponsèties. Al principi de la trobada entre Torra i Sánchez, a la taula de darrere hi havia dues plantes grogues. El cap de protocol de la Moncloa, però, hi ha afegit una ponsètia vermella davant, just abans que els mitjans gràfics entressin a la sala per a agafar imatges de la reunió entre els dos presidents.