La jornada d'aquest 21 de desembre de 2018 es presenta incerta, amb la incògnita de fins a quin punt es mobilitzarà el sobiranisme i la repercussió que tindrà en la mobilitat i el funcionament de serveis com el transport i les escoles. Diferents col·lectius, entre ells l'ANC, Òmnium, CDR i la Intersindical-CsC, estan preparant una vaga i/o aturada amb mobilitzacions a diferents punts de Catalunya coincidint amb la celebració a la Llotja de Mar de Barcelona del Consell de Ministres del Govern espanyol i amb el primer aniversari de les eleccions al Parlament de Catalunya després de l'aplicació de l'article 155. La capital catalana acollirà les principals protestes, entre les quals una manifestació, que sortirà a les 18 h dels Jardinets de Gràcia i de la qual aquest dimecres se'n donaran a coneixer més detalls en una roda de premsa. El Ministeri de l'Interior ja ha avançat que mobilitzarà més de 1.000 policies i guàrdies civils i que actuaran de forma coordinada amb els Mossos. Amb tot, el sobiranisme crida a mobilitzar-se a Barcelona «amb pau i tranquil·litat». En aquest article recollirem la informació que es va coneixent sobre la vaga.

La Llotja del Mar i el Consell de Ministres, a l'ull de la protesta

La resposta a on se celebrarà el Consell de Ministres es va conèixer el dimecres 12 de desembre: serà a a la Llotja de Mar de Barcelona, seu actual de la Cambra Oficial de Comerç, Indústria i Navegació. Així ho va anunciar la Moncloa, destacant que es tracta d'un dels edificis més emblemàtics i representatius de l'economia i la cultura de Barcelona. L'anunci va arribar després que La Moncloa hagués d'aclarir unes manifestacions del ministre de Foment, José Luis Ábalos, que va posar en dubte la celebració del Consell de Ministres a Barcelona en vista de la resposta que el suposat gest ha obtingut per part de la Generalitat i en previsió de protestes.

La Llotja del Mar és un punt de la capital catalana que no convenç els Mossos d'Esquadra per dur-hi a terme el Consell de Ministres. El cos de policia ho va desaconsellar en una reunió. La consellera de la Presidència, Elsa Artadi, va apuntar dies enrere que en una trobada a la delegació del govern espanyol a Catalunya, els Mossos ja van alertar que aquesta ubicació "tindria més afectacions en la mobilitat i en la normalitat del dia a dia", i més tenint en compte que és una jornada d'arrencada de les vacances de Nadal a les escoles. Són criteris "tècnics, policials", ha dit Artadi, "no polítics". En aquest sentit, ha apuntat que hi hauria altres ubicacions més idònies, i ha citat el Palauet Albéniz, a Montjuïc.

Els CDR promouen accions des de primera hora

Els CDR, agrupacions anònimes, han anunciant diferents mobilitzacions, la principal d'elles una concentració a Barcelona, davant la Llotja del Mar. A través de Twitter, utilitzen les etiquetes de "tombem el règim" i "desbordem-los" per promocionar la concentració. "Les barricades poden tallar un carrer, però obren el camí", han apuntat, alhora que recorden les que es van muntar en diverses escoles el matí de l'1 d'octubre del 2017.

A part, s'han creat grups de Telegram i un d'ells anuncia preparatius per dur a terme accions -sense esmentar quines- el dia 21-D a la C-25, al seu pas per Manresa. Els ports de Barcelona i Tarragona, l'AP-7 (on el 9 de desembre es van aixecar les barreres dels peatges), les rondes de Barcelona, els aeroports de Barcelona i Reus i els accessos a Catalunya per la Jonquera, Vinaròs i Aragó són altres punts que els CDR tenen en el seu punt de mira. Tanmateix, no són crides oficials ni verificades.

Puigdemont creu que el consell de ministres del 21-D és una «provocació clara»

Puigdemont creu que el consell de ministres del 21-D és una «provocació clara»

Puigdemont creu que el consell de ministres és una "provocació clara" però fa una crida a la calma

Boicotejar el Consell de Ministres pot suposar una pena de fins a 5 anys de presó

Els articles 503 i 504 del Codi Penal preveuen penes de fins a 5 anys de presó per impedir o intentar impedir el Consell de Ministres que està previst que se celebri el proper divendres al Palau Llotja de Mar de Barcelona, segons han avisat fonts dels Mossos d'Esquadra arran de la vaga del 21 de desembre. Des del divendres a primera hora el trànsit al Passeig de Colom estarà restringit totalment, el que sumat als possibles talls a les Rondes es preveu que comportarà problemes de mobilitat a la zona. Mossos d'Esquadra, Cos Nacional de Policia i Guàrdia Civil treballaran des d'un mateix centre de coordinació, situat al Departament d'Interior, per tal de poder prendre decisions de manera conjunta basant-se amb les mateixes imatges i informacions.

El Codi Penal recull explícitament a l'article 503 que incorreran en una pena de presó de dos a quatre anys «els qui invaeixin violentament o amb intimidació el local on estigui constituir el Consell de Ministres» i els que «coartin o per qualsevol mitjà posin obstacles a la llibertat del govern reunit en Consell». L'article 504 afegeix que la pena per «calumniar, injuriar o amenaçar greument» el govern espanyol o els cossos de seguretat pot suposar una multa de 12 a 18 mesos, i que «utilitzar força, violència o intimidació» per impedir que se celebri el Consell de Ministres correspon a una pena de presó de tres a cinc anys. La gravetat d'aquesta tipologia penal no es dona en altres mobilitzacions.

L'ANC proposa per al 21-D una «concentració massiva» de vehicles

L'Assemblea Nacional Catalana (ANC), per la seva banda, en un tuit del 5 de desembre també va anunciar que està preparant actes de protesta per al 21 de desembre i, en paraules seves, deia que no seria "ni un cercle, ni un llaç de llum". Finalment, la crida s'ha concretat en una «concentració massiva» de vehicles a Barcelona el pròxim 21 de desembre. L'entitat fa una crida a sortir d'arreu del país en cotxe de bon matí en direcció a la capital catalana per «dir ben clar que no són benvinguts». L'ANC també convoca a les 9 hores a la Ciutat de la Justícia, on Roger Español, que va perdre un ull en la jornada de l'1-O, compareix com a investigat per desordres públics.

La Intersidnical-CSC convoca vaga general de 12.30 a 14.30 h

Entre les protestes confirmades, el sindicat independentista Intersindical-CSC ha convocat vaga general el divendres 21 de desembre de 12.30 h a 14.30 h. Fonts del sindicat expliquen que l'aturada es fa per motius econòmics i socials, ja que el govern espanyol no ha retirat el decret del 6 d'octubre que facilita el trasllat de seus socials ni ha retirat la reforma laboral del PP, entre altres. Entre altres mesures, el Consell de Ministres del dia 21 preveu augmentar el salari mínim interprofessional fins als 900 euros, xifra que la Intersindical-CSC veu insuficient i advoca perquè sigui de 1.200 euros.

D'altra banda, fonts del sindicat recorden que hi ha moltes lleis de contingut social aprovades al Parlament que "segueixen anul·lades". Per tot plegat, i segons han confirmat fonts del Departament de Treball, el sindicat ha registrat la convocatòria de vaga. L'organització és la mateixa que va convocar l'aturada de país que es va celebrar el 3 d'octubre del 2017.

Òmnium farà un 'Consell Popular de Ministres'

Òmnium Cultural ha convocat un 'Consell Popular de Ministres' per al 21 de desembre coincidint amb la reunió del Consell de Ministres del govern de Pedro Sánchez. L'acte polític se celebrarà a les 11 h a Barcelona, en un lloc encara per determinar i comptarà amb la participació de diverses entitats de la societat civil de l'àmbit dels drets humans, de la cultura i l'educació. L'entitat fa una crida a "protestar de forma pacífica i determinada" per la presència del govern espanyol a la capital catalana i a "fer sentir la veu al carrer". El president d'Òmnium, Jordi Cuixart, ha apel·lat a la "serenor i la intel·ligència" davant la reunió del Consell de Ministres, que considera una "decisió unilateral emmarcada en l'espiral provocadora de l'Estat per argumentar l'aplicació d'un nou 155".

Apareixen a escena els GAAR

Un nou actor ha entrat en l'escena independentista: els GAAR, grups que afirmen estar preparant accions coincidint amb la vaga del 21 de desembre contra la policia i per boicotejar els transports, el sector energètic i les comunicacions. Però darrere seu no està clar qui hi ha i les altres entitats i organitzacions independentistes se n'han començat a desmarcar i la policia té dubtes sobre la seva capacitat de mobilització. En aquest article t'expliquem tota la informació que es coneix sobre els Grups Autònoms d'Accions Ràpides: què són els GAAR?

Els 9 polítics presos demanen no caure en "provocacions

Els líders independentistes presos han fet una crida a no caure en "provocacions" aquest divendres i no "malbaratar la victòria del moviment democràtic" l'1-O "regalant" les imatges que no van obtenir el dia del referèndum. En una carta firmada pels nou polítics que són en presó preventiva, reivindiquin el dret a la mobilització pacífica i han defensat que es continuarà amb la mateixa actitud cívica. "Ens volen violents i no ho aconseguiran. No caiguem en cap provocació. La nostra fortalesa també resideix en mantenir una actitud cívica i pacífica", han afegit.

Sota el títol 'Al carrer massivament, determinats, ferms i pacífics', els polítics que són a la presó demanen que el moviment independentista continuï amb la mateixa actitud cívica que l'ha caracteritzat, la mateixa voluntat democràtica i la mateixa fermesa. "Ens voldran provocar, ens voldran enfadats, ens voldrien violents, i no ho aconseguiran. La nostra fortalesa també resideix en mantenir, sempre i a tothora, una actitud cívica i pacífica, que desterri i aïlli qualsevol acte incívic o violent. No permetem que ens facin canviar, no caiguem en cap provocació", han defensat. La carta que es fa pública el dia abans de les protestes convocades està firmada per Oriol Junqueras, Raül Romeva, Jordi Sánchez, Jordi Cuixart, Josep Rull, Jordi Turull, Joaquim Forn, Carme Forcadell i Dolors Bassa.

El Govern fa una crida a la manifestació pacífica per preservar el comerç el 21-D

El Govern català no ha mostrat un clar suport a la vaga del 21 de desembre, però sí que ha demanat que aquells que es manifesten ho facin "de forma pacífica". La consellera d'Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, ha advocat per la "defensa del sector comerç", després que diverses entitats de comerciants hagin demanat calma als carrers i a les institucions per no perjudicar la campanya de Nadal.

Amb tot, Chacón titlla de "provocació" que el Consell de Ministres se celebri a Barcelona. "La pregunta és per què el 21 es realitza aquí el Consell de Ministres? Ens estalviaríem problemes i incidents si no es produís aquí? La resposta és més que òbvia", ha reblat. I s'ha qüestionat: "Quin és l'objectiu final de fer la reunió aquí?".

Manifestació del 21 de desembre, a les 18 h

Ja per a la tarda, diverses entitats independentistes preparen una manifestació contra la celebració del Consell de Ministres a Barcelona, que partirà des dels Jardinets de Gràcia de la ciutat catalana i que començarà a les 18 h d'aquest divendres. Darrere la crida hi ha organitzacions com la Comissió del 21D, l'ANC, Universitats per la República i el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalanes.

El lloc escollit, els Jardinets de Gràcia, està allunyat d'on se celebrarà la reunió del Consell de Ministres --la Llotja de Mar, uns tres quilòmetres--, i la marxa tindrà com a lema 'Tombem el Règim. Pels drets socials i polítics, per l'autodeterminació, contra la repressió'. Més informació sobre la manifestació del 21 de desembre a Barcelona.

L'Estat mobilitzarà més de 1.100 policies i guàrdies civils pel Consell de Ministres

Paral·lelament a l'anunci de mobilitzacions, el Ministeri de l'Interior ultima un dispositiu policial davant les protestes. Es mobilitzaran més de 1.100 policies i guàrdies civils. El dispositiu coincidint amb la vaga del 21 de desembre encara no s'ha tancat i està subjecte a possibles canvis en funció de l'evolució dels esdeveniments, però ja hi ha preparats vuit grups d'Unitats d'Intervenció Policial (UIP) i quatre més d'Unitats de Prevenció i Resposta (UPR) de diferents ciutats espanyoles, han informat a Efe fonts coneixedores dels plans.

També es desplaçaran 500 guàrdies civils des d'altres parts d'Espanya, que se sumaran als quals estan destinats aquí, segons altres fonts consultades per Efe.

Des del govern espanyol veuen amb preocupació els darrers successos que han tingut lloc a Catalunya, amb les manifestacions i enfrontaments del dia de la Constitució a Girona i Terrassa i també el bloqueig de l'autopista durant 15 hores a l'Ampolla i d'altres accions dels CDR aixecant barreres a l'AP-7 aquest cap de setmana. Des de l'executiu han acusat el Govern de "deixadesa de funcions" i de "manca de diligència" per motius polítics.

Artadi: «L'executiu no convoca vagues generals; respecta els drets a protesta i de vaga»

Des del Govern de la Generalitat, la consellera de Presidència, Elsa Artadi manté que l'executiu català té el deure de garantir tots els drets, inclosos els de manifestar-se i de protestar, així com el dret a reunir-se, en referència al Consell de Ministres. I preguntada sobre la convocatòria de la Intersindicat, la consellera es va limitar aquest dimarts 11 de desembre a recordar que l'executiu treballa cada dia, que no convoca vagues generals, que respecta els drets a protesta i de vaga, i que no hi ha hagut cap debat al Consell Executiu sobre si el Govern s'hi suma.

Artadi diu que no té comunicació formal de la reunió del Consell de Ministres a Barcelona

Artadi diu que no té comunicació formal de la reunió del Consell de Ministres a Barcelona

A més, Artadi va voler especificar que a data 11 de desembre, el Govern no estava preparant cap dispositiu de seguretat pel 21-D, perquè de moment no havia rebur cap comunicació formal on l'executiu espanyol informés que el Consell de Ministres es reunirà el 21-D a Barcelona.

Hi haurà escola el 21 de desembre?

La incertesa que genera la vaga del 21 de desembre a Catalunya està afectant la planificació de les escoles i els instituts catalans. Alguns ja han començat a comunicar a les famílies canvis en les activitats previstes per aquest divendres, últim dia de trimestre, que normalment són celebracions relacionades amb el Nadal. En aquest article recollim informació sobre els canvis i planificació de la jornada escolar del 21-D en municipis com Barcelona, Manresa, Girona, Cornellà de Llobregat, entre altres.

Vaga a Renfe i Adif per la disminució de la plantilla

A la vaga de la Intersindical i la mobilització de l'ANC i els CDR, caldrà sumar el 21 de desembre una altra vaga paral·lela que afectarà el servei de Renfe i Adif. En aquest cas, la jornada de protesta la convoca el sindicat CCOO per denunciar la "contínua disminució" de les plantilles de les dues empreses. A més del 21-D, que coincidirà amb l'operació sortida de Nadal, també hi haurà una segona jornada de vaga, el 7 de gener (l'operació tornada del sector ferroviari).

CCOO exigeix en un comunicat difós un pla plurianual de recursos humans "que permeti la renovació, rejoveniment i el reequilibri de gènere en els llocs de treball" de les dues empreses públiques, on les dones, assegura, amb prou feines representen un 13% del personal.

Una associació de taxistes també prepara mobilitzacions el 21-D

L'Agrupació de Taxi Companys ha sol·licitat un permís per celebrar una concentració el pròxim 21 de desembre a Barcelona, coincidint amb la celebració del Consell de Ministres a la Llotja de Mar, contra la moratòria per als conductors amb llicència VTC perquè s'adaptin a les normatives de les comunitats fins arribar a la ràtio 1/30, tal com estableix el reial decret aprovat pel Consell de Ministres el passat 28 de setembre i convalidat pel Congrés fa unes setmanes. Concretament, volen mobilitzar-se a Plaça del Taxi i al Passeig de Gràcia entre Gran Via i Plaça Catalunya. En un comunicat, critica que el text "no posa cap impediment perquè entrin totes les VTC sol·licitades" i per això fa una crida al sector per "posar de manifest el descontent" mitjançant una concentració "pacífica" i una assemblea per explicar els motius de la protesta i les "accions a seguir".