El president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, va expressar ahir els seus dubtes sobre la capacitat de Romania per assumir, a partir de gener, la presidència rotatòria del Consell de la Unió Europea.

Juncker va fer aquesta consideració perquè entén que els romanesos podrien estar més centrats en els seus interessos domèstics que en els comunitaris, tenint en compte la conflictiva situació interna que experimenta el Govern de Bucarest.

L'Executiu romanès, encapçalat pel Partit Social Demòcrata, va superar el dijous 20 de desembre una moció de censura al Parlament, amb la qual l'oposició volia exposar les suposades amenaces contra l'Estat de Dret i l'estabilitat econòmica.

La reforma judicial

De fet, la reforma judicial i la destitució de fiscals i jutges ha generat una considerable polèmica a Romania i ha dominat l'agenda política des que els socialdemòcrates van aconseguir el poder a principi del 2017.

La Comissió Europea ha expressat la seva preocupació pels canvis, entre els quals també figuren modificacions del Codi Penal.