30 de desembre de 2018
30.12.2018
Regió7

Bolsonaro autoritzarà que les persones sense antecedents siguin propietàries d'armes

?La llei permetrà que els més grans de 25 anys que aprovin un test psicològic tinguin armes a casa, però no que les portin a altres llocs

30.12.2018 | 00:10
El president electe del Brasil, Jair Bolsonaro

El president electe del Brasil, Jair Bolsonaro, va assegurar ahir que publicarà un decret perquè tots els ciutadans sense antecedents puguin tenir assegurada la possessió d'una arma de foc. «Per decret pretenem assegurar la possessió d'armes de foc al ciutadà sense antecedents penals, així com fer-ne el registre definitiu», va comunicar Bolsonaro a Twitter. Aquesta era una de les promeses del programa electoral de l'ultradretà.

La llei que regula actualment la possessió d'armes de foc al Brasil permet tenir-les a casa, però no portar-les a altres llocs. Per poder fer-ho, caldria aprovar una legislació especial, segons van informar ahir els mitjans de comunicació brasilers.

Bolsonaro, un capità de la reserva de l'Exèrcit que sempre ha elogiat el règim militar que va governar el Brasil entre el 1964 i el 1985, considera que una arma és «una garantia de llibertat» perquè avala el dret a la legítima defensa, i per això va prometre durant la campanya electoral flexibilitzar l'estatut de desarmament si arribava a la presidència. Aquest estatut permet que les persones comprin armes, sempre que tinguin més de 25 anys, no tinguin antecedents penals, justifiquin els motius de tenir una arma i aprovin el test psicològic. «Aquesta expansió temporal es podrà aprovar gràcies a l'Executiu, però les altres millores dependran del Congrés Nacional, amb la participació de totes les parts interessades», va afegir Bolsonaro.

Segons l'ONG Sou da Paz, els registres de noves armes per part de civils s'han multiplicat per deu des del 2004 i l'any passat van arribar a 33.031. Per això, la flexibilització de l'estatut de desarmament és un tema que preocupa l'ONG, ja que pot convertir-se en una «catàstrofe per a la seguretat pública» d'un país en el qual només l'any passat van morir més de 60.000 persones víctimes de la violència.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook