El PDeCAT va demostrar ahir que hi ha una clara divisió interna dins del partit sobre quina és la posició a adoptar davant les peticions del Govern de l'Estat de suport als Pressupostos per a l'any que ve.

Així, mentre que el secretari d'organització del PDeCAT i diputat al Congrés Ferran Bel es mostrava obert a no bloquejar d'inici l'aprovació dels comptes estatals, hores després la vicepresidenta del PDeCAT i també diputada al Congrés Míriam Nogueras, molt propera a l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont, va puntualitzar que el seu partit ja ha decidit votar no a la tramitació dels pressupostos. Fins i tot, en resposta a aquest darrer apunt, Bel va assenyalar que el partit no ha decidit mai bloquejar la tramitació dels pressupostos, obrint la porta a votar a favor de les esmenes a la totalitat de PP i Cs, o que els dos partits votin a favor de la que pretén presentar el PDeCAT. «Això no significa votar a favor dels pressupostos», va concloure.

El debat intern al PDeCAT sobre quina posició adoptar de cara a la tramitació del projecte pressupostari del Govern central s'ha intensificat, en plena pugna entre la línia dura, que rebutja qualsevol aproximació al PSOE, i els pragmàtics -entre ells Bel i el portaveu del partit al Congrés, Carles Campuzano-, que veurien amb bons ulls permetre que els pressupostos superin la votació de les esmenes a la totalitat de PP i Ciutadans per a així guanyar temps i deixar uns mesos de marge per negociar.

Bel va posar en valor la reunió del 20 de desembre a Barcelona entre el president del Govern, Pedro Sánchez, i el la Generalitat, Quim Torra, per intentar canalitzar el conflicte català. Després d'aquests contactes entre els dos governs, que continuaran el gener, «és evident que l'escenari és diferent que el de fa tres o quatre setmanes», va destacar. El diputat del PDeCAT al Congrés va considerar que, per molt «incipient» que pugui ser la negociació, no és el moment de «tancar portes» a aquesta relació entre els dos exe-cutius. Si bé va puntualitzar que la previsió del PDeCAT de rebutjar els pressupostos en la votació final «no ha canviat» per ara, una altra cosa és que els comptes «s'hagin d'avortar des d'un primer moment», mentre hi ha «espais de negociació oberts».

Per «donar el màxim temps possible» a aquesta negociació que hauria de servir per «posar sobre la taula un esbós de solució política per a Catalunya», Bel es va inclinar per no presentar esmenes a la totalitat als Pressupostos Generals de l'Estat, encara que va aclarir que «la decisió no està presa», ja que encara no han tingut accés al projecte de comptes del Govern per al 2019.

En tot cas, «no trairíem a ningú si nosaltres mantenim la nostra decisió final sobre els pressupostos al final de la tramitació, perquè donaríem més temps a la negociació», va assegurar Bel. El que sí que ja va descartar és que el PDeCAT doni suport a les esmenes a la totalitat als pressupostos que previsiblement presentaran PP i Ciutadans.