El vicepresident del Govern, Pere Aragonès, va afirmar ahir que confia que el 2019 «sigui un any en què s'afronti finalment una solució política, i no judicial, als problemes que en aquests moments hi ha entre Catalunya i l'Estat espanyol».

En declaracions a la premsa amb motiu de la visita al primer nadó de l'any, Aragonès va assenyalar que el desig del Govern pel nou any és que el judici contra els líders del procés, previst per aquest 2019, «acabi amb absolució». «Des del nostre punt de vista no hi ha hagut delicte rebel·lió, ni de sedició ni de malversació», va asseverar el vicepresident, remarcant que la Generalitat espera que el procediment «acabi amb la llibertat dels empresonats».

En aquest sentit, també va reclamar que els nou líders independentistes empresonats a Lledoners, Puig de les Basses i Mas d'Enric siguin alliberats abans de seure al banc dels acusats durant el judici «per afrontar la defensa amb totes les garanties».

Al mateix temps, però, el vicepresident de la Generalitat es va mostrar escèptic vers l'inici del judici oral. «La nostra confiança en el Tribunal Suprem és molt dèbil, perquè sabem que està altament polititzat», va etzibar, si bé va afegir que el Govern «no deixarà d'exigir justícia i reclamar l'absolució dels responsables polítics que estan acusats per haver posat les urnes».

Pel que fa a la relació amb el govern de Pedro Sánchez, el vicepresident va declinar donar detalls de l'esborrany de propostes a negociar anunciat per Elsa Artadi en una entrevista a l'ACN (vegeu aquesta mateixa pàgina), i es va limitar a remarcar la voluntat de treballar «pas a pas». «Treballem en diferents focus de treball que facilitin el diàleg per arribar a acords de diàleg, de negociació i de votació», va apuntar.

Finalment, en relació a la posició que adoptarà Esquerra al Congrés dels Diputats en el futur debat dels pressupostos generals de l'estat, Aragonès es va remetres novament a reclamar «moviments sobre els problemes de fons de Catalunya».

Així, el vicepresident republicà de la Generalitat va insistir que «cal aportar una solució política i cal dur allò que hi ha als tribunals a una mesa de negociació», si bé va desvincular la negociació entre grups polítics de la negociació restablerta entre la Generalitat i l'estat espanyol. «En la pitjor de les circumstàncies, en què els grups parlamentaris tinguessin la pitjor relació possible, nosaltres hem de mantenir la relació entre governs per responsabilitat», va reblar. Aragonès va concloure recordant que els ciutadans de Catalunya i de la resta d'Espanya «reclamen que els governs siguin responsables, dialoguin i trobin solucions», independentment de la posició que els partits tinguin a la cambra baixa.