Tres persones van morir i 23 van resultar ferides ahir al matí en l'incendi de quatre habitatges en un edifici de deu plantes del barri de Sant Roc, a Badalona.

Entre els ferits hi ha un nadó en estat crític i dos adults en estat greu, ferits després de llançar-se per la finestra. El Servei d'Emergències Mèdiques va traslladar 16 persones a l'hospital i 3 més van ser assistides a prop del lloc dels fets. Un total de 29 persones van necessitar assistència sanitària.

Una de les persones mortes és una dona de 92 anys que era a la novena planta. Les altres dues víctimes mortals eren al vuitè pis de l'edifici.

Els fets van tenir lloc poc abans de les 9 del matí en un bloc situat a l'avinguda Marquès de Mont-roig, número 244. En arribar al lloc dels fets, els Bombers es van trobar amb l'incendi molt desenvolupat. No el van poder donar per controlat fins a les 11 i no el van aconseguir apagar fins a 3/4 de dues del migdia.

Fins al lloc de l'incendi, s'hi van desplaçar nou dotacions dels Bombers de la Generalitat, set dels Bombers de Barcelona i nou unitats del Sistema d'Emergències, a més dels Mossos d'Esquadra i la Policia Local. Els Bombers van evaquar tots els habitants de l'edifici. En l'inici de l'incendi, van sortir flames molt fortes que es van escampar per l'escala. Un veí va poder filmar les flames i el fum de molta intensitat que sortien per un balcó.

Segons va explicar el cap d'Emergències de la Regió Metropolitana Nord, Eduard Martínez, el foc va començar a la planta baixa per causes que es desconeixen i que seran investigades pels Mossos d'Esquadra.

Martínez va assenyalar que, en el moment de l'arribada dels efectius, l'incendi afectava dues façanes de l'edifici. En la part posterior van treballar fonamentalment els Bombers de Barcelona, i a la façana principal, de manera conjunta els Bombers de la Generalitat i els Bombers de Barcelona.

Queixes dels veïns

Ahir al matí hi havia veïns que es queixaven de retard en l'arribada dels Bombers. Deien que havien tardat uns 40 minuts en arribar a l'incendi. Els veïns també explicaven que quan van arribar els serveis d'emergències només portaven una escala elevable i que la segona s'havia demorat.

L'Amir és un jove que es va trobar amb l'incendi quan anava a recollir un company de feina. El jove va explicar a l'Agència Catalana de Notícies que havia fet servir l'escala de la furgoneta per ajudar a rescatar els veïns del primer i del segon pis.

A més, amb un extintor d'incendis, l'Amir va intentar apagar el foc mentre esperaven l'arribada dels Bombers. El jove va comptar uns 45 minuts entre l'inici de l'incendi i l'arribada dels Bombers, segons va explicar a l'ACN.

En aquesta estona, l'Amir va precisar que hi havia un nadó de pocs mesos per rescatar i que els veïns debatien si podien treure'l pel balcó però que, pel risc que suposava, no van poder fer-ho. Finalment, van ser els Bombers els que el van rescatar de l'edifici.

El cap d'Emergències de la Regió Metropolitana Nord va negar que els Bombers haguessin tardat tres quarts d'hora a arribar al lloc dels fets, tal com havien denunciat els veïns, i va assegurar que l'arribada havia estat immediata.

Martínez va explicar que en el moment de la rebuda de l'avís, poc després de les 9 del matí, els Bombers de Badalona, Santa Coloma de Gramanet i Barcelona van sortir de manera immediata.

Segons va refermar el conseller d'Interior, Miquel Buch, els Bombers de Badalona al cap de 9 minuts eren a l'incendi i la resta, fins a quaranta dotacions del cos de Bombers de la Generalitat i de Barcelona, es van incorporar de manera progressiva a les tasques d'extinció.

Martínez va explicar des del lloc dels fets que l'incendi va originar-se a la planta baixa i que va afectar finalment vuit de les deu plantes de l'edifici. A més, va comentar que les flames van propagar-se molt ràpidament i que de moment encara és molt difícil saber-ne les causes. Segons va indicar, van atendre's en total 32 persones, tres de les quals són les víctimes mortals.

Segons el balanç final, de la una del migdia, l'incendi va causar tres víctimes mortals i una trentena de persones van necessitar atenció mèdica. Entre els ferits, n'hi ha 16 que van ser traslladats en hospitals: set persones a la Vall d'Hebron (un nadó en estat crític, un ferit greu i cinc de lleus), una persona greu a l'Hospital de Sant Pau, quatre persones ferides lleus a l'Hospital del Mar i quatre de lleus a Germans Trias.

Els dos ferits greus van precipitar-se al buit quan intentaven fugir de les flames. Tretze persones més van ser ateses i donades d'alta in situ.

Condol del president

El president de la Generalitat, Quim Torra, va garantir el suport del Govern a les víctimes de l'incendi. «Que sentin que el Govern, en coordinació directa amb l'Ajuntament de Badalona, està fent tot el que està al seu abast per a les famílies i els ferits», va dir després de visitar els ferits de l'incendi a l'Hospital de la Vall d'Hebron.

Joaquim Torra va donar les seves condolències i les del Govern de Catalunya a les famílies afectades i va agrair el treball dels serveis d'emergències i dels sanitaris.