Tres persones han mort i una trentena han quedat ferides, entre elles un nadó en estat crític i dos adults greus al precipitar-se al buit, en l'incendi d'un edifici del barri de Sant Roc de Badalona (Barcelonès), on els veïns denuncien que la resposta dels Bombers ha estat lenta.

L'incendi s'ha iniciat per motius que investiguen els Mossos d'Esquadra cap a les nou del matí en la primera planta (a nivell de carrer) de l'edifici de deu plantes situat en el número 244 de l'avinguda Marquès de Mont-roig de Badalona i s'ha propagat amb força i rapidesa als pisos superiors a través de l'escala, provocant flames de gran mida i una intensa fumera.

A causa de l'incendi, tres veïns de l'edifici han mort, mentre una trentena de persones han quedat ferides, de les que 16 han estat traslladades a diversos centres hospitalaris i altres 13 han estat donades d'alta 'in situ' pel Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM).

Una de les mortes és una anciana de 92 anys, veïna de la novena planta, mentre els altres dos morts, que estaven en la vuitena planta, encara no han pogut ser identificats.

Entre els ferits figura un nadó que ha estat evacuat en estat crític a l'Hospital de la Vall d'Hebron de Barcelona i dos adults que s'han precipitat al buit en intentar fugir de les flames i el fum i que estan ingressats en estat greu, un a la Vall d'Hebron i un altre a l'Hospital de Sant Pau.

Els altres ferits hospitalitzats han estat evacuats al Vall d'Hebron (on en total hi ha set afectats), a l'Hospital del Mar (4) i al Germans Trias i Pujol de Badalona (4).

Alguns veïns del barri de Sant Roc han denunciat que els Bombers han tardat massa temps a arribar a lloc de l'emergència i que un afectat ha estat 40 minuts esperant que arribés una escala mecànica per rescatar-lo.

De fet, alguns afectats han estat evacuats amb una escala de mà proporcionada pels veïns, si bé els Bombers també han rescatat a veïns mitjançant les escales mecàniques de les seves grues.

Per contra, el conseller d'Interior, Miquel Buch, ha sortit al pas de les crítiques i ha assegurat que les primeres dotacions dels Bombers han tardat nou minuts a arribar a l'edifici, ja que l'avís s'ha rebut a les 09:09 hores i els efectius del parc de Badalona han arribat a les 09:18.

L'incendi s'ha pogut controlar gairebé dues hores després, a les 11:13 hores, mentre s'ha donat per extingit a les 13.44 hores, una vegada revisats i ventilats tots els pisos.

El conseller d'Interior ha al·legat que, com passa sempre en aquest tipus de casos, la resposta dels equips d'emergències s'analitzarà quan la situació estigui normalitzada, perquè ara la prioritat és atendre als ferits, garantir la seguretat de l'edifici i investigar les causes de l'incendi i de la seva propagació.

Buch tampoc ha volgut replicar a les queixes dels veïns sobre la falta d'escales mecàniques per facilitar l'evacuació dels afectats, en considerar que avui és un dia per estar concentrats amb les persones que han patit l'incendi.

"L'anàlisi de tot el que ha passat es farà una vegada l'emergència estigui desactivada", ha apuntat.

En la mateixa línia, el cap d'emergències de la Regió Metropolitana Nord dels Bombers de la Generalitat, Eduard Martínez, ha assegurat que la sortida dels Bombers ha estat "immediata" des dels parcs de referència, com Badalona i Santa Coloma de Gramenet (Barcelonès).

Martínez ha detallat que els Bombers de la Generalitat han activat la autoescala de Badalona, que ha treballat en la part frontal de l'edifici, mentre els Bombers de Barcelona -que han col·laborat en el dispositiu- han intervingut amb una altra escala mecànica en la part del darrere del bloc d'habitatges.

En una protesta convocada pels sindicats, efectius dels Bombers de la Generalitat porten setmanes sense cobrir hores extres com a mesura de pressió per exigir millores en les seves condicions de treball, el que ha provocat que alguns parcs no poguessin obrir alguns dies per falta d'agents.

L'Ajuntament de Badalona ha decretat tres dies de dol, pel que les banderes onegen ja a mitja asta i s'anul·len tots els actes protocol·laris, entre ells la recepció oficial dels reis d'Orient en el Pont del Petroli, si bé es manté la cavalcada, segons ha assegurat l'alcalde de Badalona, Àlex Pastor, que ha destacat que la "ràpida" resposta dels equips d'emergència ha "evitat" que la "tragèdia" fos més gran.

Segons les valoracions del tècnic municipal i dels Bombers, l'edifici no ha patit afectació estructural. Això no obstant, el consistori ha activat als seus serveis socials per proporcionar allotjament als veïns per si ho necessiten, ja que quatre dels habitatges han quedat totalment afectades pel foc.

Els veïns dels dos edificis adjacents ja han pogut tornar a les seves cases, segons la Generalitat.

A preguntes dels periodistes, l'alcalde ha evitat confirmar si, com denuncien alguns veïns, a la planta baixa de l'edifici, on s'ha iniciat l'incendi, s'havien instal·lat uns okupes.