El Govern de la primera ministra britànica, Theresa May, va patir ahir una nova derrota parlamentària que impedirà que hi hagi un Brexit sense acord si la seu legislativa no hi dona abans el vistiplau.

Per 303 vots a favor i 296 en contra, els membres de la Cambra dels Comuns van donar suport a una esmena pressupostària que limita la despesa destinada als preparatius que faci el Govern per a un Brexit desordenat sense consultar prèviament el Parlament.

Aquest vot augmenta la dependència del Govern dels diputats per a qualsevol gestió relacionada amb el Brexit, perquè obliga Downing Street a demanar permís a la Cambra dels Comuns per accedir a certs fons amb el propòsit de preparar la sortida del Regne Unit de la UE sense acord entre les parts.

«Aquesta votació és un important pas per prevenir un Brexit sense acord. Demostra que no hi ha una majoria al Parlament, al Govern o al país per trencar amb la UE sense un acord», va declarar el líder laborista, Jeremy Corbyn.

Així mateix, Yvette Cooper, que va presentar l'esmena, es va mostrar «molt contenta» pel resultat de la votació i va subratllar que «mostra la determinació al Parlament per unir-se i evitar un Brexit sense acord caòtic i perjudicial».

Per la seva banda, un portaveu de May va destacar que aquesta votació no canvia el fet que el Regne Unit abandonarà la UE el 29 de març, i no s'aturarà el Govern a l'hora de recaptar impostos.

«Treballarem amb el Parlament per garantir que el sistema de recaptació funciona sense problemes en tots els escenaris del Brexit», va recalcar, tal com ha recollit l'agència britànica de notícies Reuters.

Aquest nou cop de Westminster arriba en un dia en què els ministres britànics es van esforçar per advertir en contra d'un Brexit sense acord. La ministra d'Interior, Amber Rudd, va alertar que farà del Regne Unit un país menys segur, segons va informar BBC.

Mai està acorralada al Parlament per l'oposició i els conservadors díscols que reclamen un acord amb la UE més beneficiós per al Regne Unit, tot i que Brussel·les ja ha deixat clar, després de molts intents de la premier per aconseguir un canvi, que l'acord existent és l'únic possible.

La mandatària britànica sotmetrà aquest acord a la votació de la Cambra dels Comuns el proper 15 de gener. Va haver de suspendre la prevista al desembre davant la clara manca de suports. El no del Parlament a l'acord sobre el Brexit abocaria a l'enèsima crisi de Govern al Regne Unit.