La formació ultradretana Vox va arribar a un acord amb el PP per donar suport a la candidatura a la presidència de la Junta d'Andalusia del líder del PP-A, Juanma Moreno, que, d'aquesta manera, reuneix els vots necessaris al Parlament autonòmic per esdevenir el proper cap de l'Executiu andalús, alhora que també ja té garantits els de Ciutadans (Cs).

Així ho van confirmar ahir fonts de la negociació, després que tots dos partits mantinguessin una reunió al Parlament andalús, en la qual, per part del PP, hi van participar el seu secretari general a escala estatal, Teodoro García Egea; el portaveu autonòmic del PP-A, Elías Bendodo, el mateix Juanma Moreno. Per part de Vox hi havia el seu secretari general, Javier Ortega Smith, i el seu portaveu parlamentari, Francisco Serrano.

Amb aquest acord, el líder del PP-A veu garantida la seva investidura com a president de la Junta d'Andalusia si la presidenta del Parlament andalús, Marta Bosquet, el proposa formalment com a candidat després d'entrevistar-se amb els portaveus dels diferents grups amb representació a la Cambra, ja que sumaria els 26 escons del Grup Popular, els 21 de Cs i els 12 de Vox, és a dir, un total de 59, quan la majoria absoluta està fixada en 55 escons.

En aquest sentit, Vox ha renunciat, en l'acord que ha assolit amb el PP, a propostes que va plantejar inicialment perquè Andalusia renunciés a les competències en matèries d'Educació, Sanitat i Justícia, així com per derogar les lleis andaluses contra la violència de gènere, per a la promoció de la igualtat de gènere i per a la no discriminació del col·lectiu LGTBI. El partit ultradretà també renuncia a altres propostes, com canviar la data de celebració del Dia d'Andalusia del 28 de febrer al 2 de gener, «en commemoració de la culminació de la reconquesta», així com també a eliminar ajudes a immigrants il·legals i associacions feministes, i reduir Canal Sur a només un canal i amb la meitat de pressupost.

En comptes d'això, en el document, els dos partits van acordar «complir amb la legislació vigent en matèria d'immigració, evitant totes aquelles decisions que puguin afavorir un efecte crida i combatre les màfies que trafiquen amb persones».

A més, el PP i Vox van avalar «promoure una Llei de concòrdia que substitueixi la Llei de memòria històrica», segons indica el document pactat, amb el qual els dos partits asseguren que contribuiran «decididament a guardar i protegir l'ordre constitucional i la unitat d'Espanya, mantenint sempre la màxima lleialtat cap a la Corona i la Carta Magna».

El document assenyala que «l'objectiu polític prioritari del Govern de la Junta d'Andalusia serà la creació d'ocupació de qualitat» i, en matèria de corrupció, el PP i Vox es comprometen a «promoure totes les comissions d'investigació al Parlament que siguin necessàries per aclarir i conèixer la utilització dels fons públics dels organismes de la Junta».

Moreno, satisfet

Moreno va mostrar la seva satisfacció pels acords que el seu partit ha aconseguit, per separat, amb Ciutadans i amb Vox per tal de possibilitar la seva investidura com a cap de l'Executiu andalús, i expressa que ara s'obre una «nova pàgina a la història» d'Andalusia, després de gairebé 40 anys d'un govern «monocolor» i del «monopoli» del PSOE-A.

Per la seva banda, el president de Vox, Santiago Abascal, també va celebrar l'acord perquè Moreno haurà d'aplicar des del Govern «una part important del programa de Vox». «Vam dir que no seríem ni un obstacle per al canvi ni la catifa d'altres», va escriure Abascal a Twitter després que Vox donés a conèixer el document subscrit per les dues formacions polítiques. Abascal va destacar que «400.000 andalusos tindran un president que ha signat desenvolupar una part important del programa de Vox», en referència a Moreno.