El magistrat titular del Jutjat d'Instrucció número 11 de Madrid va acordar ahir la posada en llibertat sense mesures cautelars dels vuit integrants del col·lectiu Arran -organització juvenil de la CUP- que van ser detinguts ahir davant el Tribunal Suprem. Segons va informar el Tribunal Superior de Justícia de Madrid, els vuit seran investigats per la suposada comissió d'un delicte de desordres públics.

El magistrat va prendre aquesta decisió després que el fiscal demanés que s'imposés als detinguts una mesura cautelar per impedir que s'acostin a menys de mil metres del Tribunal Suprem mentre dura el judici del procés. Els vuit van passar a disposició judicial ahir al matí després de ser arrestats dimarts pels incidents que van provocar enfront del Suprem, on van llançar dos pots de fum. Tots es van negar a declarar, segons fonts de la seva defensa.

La Policia els va detenir dimarts quan tenien la intenció d'encadenar-se a una reixa pròxima a l'entrada per la qual accedeixen jutges i magistrats. D'acord amb les fonts policials, van arribar a llançar dos pots de fum. Se'ls van confiscar diversos pots de pintura i fum, una pancarta signada per Arran i altres pamflets contra PP, Ciutadans i PSOE, unes màscares blanques, cadenes i cadenats.

Unes cinquanta persones van secundar la concentració que el col·lectiu Arran va convocar davant dels jutjats de la Plaza de Castilla de Madrid en protesta per les detencions dels seus simpatitzants que pretenien protagonitzar una acció simbòlica de protesta.

El novembre Arran va divulgar diversos vídeos del llançament de pintura contra la comissaria de la Policia a Terrassa i contra la porta d'entrada de l'edifici en què hi té l'habitatge familiar, a Sant Cugat del Vallès, el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena, instructor del procés sobiranista.

Aquests actes van portar el Consell General del Poder Judicial a instar el ministeri de l'Interior a planificar mesures de protecció adequades dels magistrats i jutges que presten servei a Catalunya.

Els vuit joves independentistes que van passar a disposició judicial van ser detinguts el dimarts passat per desordres públics abans de dur a terme una «acció de protesta» pel judici que es celebrarà contra els 18 exdirigents independentistes catalans. Les detencions es van produir als volts de les 14.10 hores a la plaça de la Vila de París, davant del Suprem.