L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va afirmar ahir que estaria disposada a fer un debat electoral a la presó de Lledoners si finalment l'exconseller Joaquim Forn és candidat a l'alcaldia de Barcelona el maig. En una entrevista de Catalunya Ràdio, Colau va respondre així en ser preguntada per si faria un debat electoral al centre penitenciari: «De veritat, ho faria, ja ho dic». «Crec que davant d'una situació d'excepcionalitat que no podem normalitzar hem de defensar els drets fonamentals que ens afecten a tots», va dir, afegint que si finalment Forn és candidat caldrà permetre que pugui fer campanya electoral dins dels límits obvis de l'empresonament.

A favor dels Pressupostos

També va explicar que està «molt d'acord» amb les declaracions de l'expresident de l'ANC Jordi Sánchez i de l'exconsellera Dolors Bassa, respecte a la necessitat d'aprovar els Pressupostos generals de l'Estat (PGE) al Congrés: «Crec que que no es pot deixar caure aquest Govern després del que ha passat a Andalusia. L'alternativa en cap cas seria millor per a Catalunya».

Així, doncs, Colau va insistir en la necessitat que hi hagi Pressupostos per desenvolupar polítiques socials a Catalunya i va defensar que l¡aprovació dels PGE no s'hauria de veure «com una concessió política ni com una rendició», sinó que considera que es tracta d'una qüestió de gestió.

«L'única opció que hi ha ara mateix sobre la taula per avançar en sobiranies a Catalunya és seguir treballant a partir d'aquesta majoria que vam fer possible la moció de censura al PP i començar una nova etapa», va afegir, i va apel·lar a governar pensant en la gestió encara que la situació política sigui complicada.

L'alcaldessa va defensar que, després de la moció de censura a Mariano Rajoy, s'ha «començat a millorar el panorama d'interlocució institucional entre Catalunya i l'Estat», i que s'estan començant a normalitzar les relacions institucionals.

Valls, «expert en expulsió»

Paral·lelament, l'alcaldable d'ERC a Barcelona, Ernest Maragall, va assegurar que les eleccions de maig seran «un combat» entre aquells que defensen la diversitat i que són experts en inclusió i aquells que n'estan en contra. En aquest sentit, el republicà va qualificar el seu contrincant, Manuel Valls, d'«expert en expulsió» i va afegir que «com a tal el tractarem». En l'acte de presentació de la república per la diversitat, Maragall va reclamar que les persones migrades tinguin dret a la plena ciutadania, que significa que tinguin accés a l'empadronament, residència, nacionalitat i vot.