La fiscalia de Madrid ha demanat al jutjat d'instrucció 47 de Madrid que arxivi les acusacions obertes contra l'humorista Dani Mateo pels delictes d'ultratge a la bandera i odi. La causa sorgeix arran de la denúncia interposada per l'organització Alternativa Sindical de Policia per l'aparició de l'humorista del programa 'El Intermedio' mocant-se amb la bandera espanyola. La fiscalia sosté que es tracta d'un "sketch d'humor satíric" amb "certa dosi de provocació" però que està emparat per la llibertat d'expressió. Per això, creu que no hi va haver ni una posada en escena "desafiant", ni una conducta violenta ni tampoc tenia un "contingut ofensiu". El passat 26 de novembre, Mateo es va negar a declarar davant del jutge.

La fiscalia sosté que la intervenció de Dani Mateo al programa de 'La Sexta' no estava acompanyat de cap conducta violenta ni d'expressions o "gestos vexatoris o instultants", i per això en demana l'arxivament. A més, l'emmarca en un context de "crítica" des del mitjans de comunicació per cridar l'atenció i reconeix que tenia "certa dosi de provocació" però que en cap cas en donen les condicions per mantenir obertes les actuacions per un delicte d'ultratge a la bandera. I afegeix que aquesta certa provocació "està permesa per a la transmissió d'un missatge crític des de la perspectiva de la llibertat d'expressió".

A més, la fiscalia incideix en el context en que es va produir la situació. "Es tracta d'un sketch protagonitzat per un humorista, dins d'un programa de televisió d'humor satíric en torn a les notícies d'actualitat", recull l'escrit. A més, recorda que per parlar d'un delicte d'ultratge cal un "propòsit inequívoc de menystenir i ultratjar la bandera" i que en aquest cas no es donen aquests elements.

A més, la fiscalia conclou que tampoc hi va haver incitació a l'odi ja que l'investigat no va tenir una conducta "amb un ànim subjectiu agressiu" ni va incitar la comissió de delictes ni de violència ni perseguia "la venjança ni de manera puntual".

Fruit d'aquell episodi, el programa 'El Intermedio' va demanar disculpes. Mateo, a més, va ser objecte d'una campanya de boicot que va portar diversos marques a retirar la seva publicitat.