El president del PP-A, Juanma Moreno, va ser investit ahir president de la Junta d'Andalusia en primera votació gràcies als suports que li van prestar Ciutadans (Cs) i Vox, que li van valer per superar els 55 parlamentaris que marca la majoria absoluta de la cambra autonòmica.

La candidatura del líder popular va sumar un total de 59 vots, que es desprenen dels 26 parlamentaris que va obtenir el PP-A en les eleccions andaluses del 2 de desembre, més els 21 que va aconseguir el partit taronja i els dotze amb els quals s'estrena Vox al Parlament andalús. Sengles partits han donat suport a Moreno en virtut dels acords que, per separat, han signat amb el PP andalús per garantir la seva investidura.

De la mateixa manera, el dirigent del PP va rebre un total de 50 vots en contra de la seva investidura com a cap de l'Executiu andalús, els que sumen els 33 parlamentaris del PSOE-A junt amb els 17 d'Endavant Andalusia, la coalició electoral que aglutina Podem i IULV-CA.

Així doncs, Juanma Moreno es converteix en el primer president de la història de l'autonomia andalusa que no pertany al PSOE-A, i des d'ara capitanejarà un Executiu en què el PP andalús governarà en coalició amb Cs, amb onze conselleries repartides en sis per als populars i cinc per al partit taronja, entre les quals s'inclou una Vicepresidència que quedarà en mans del líder andalús d'aquesta formació, Juan Marín. Moreno prendrà possessió del càrrec divendres al Parlament andalús, concretament al Saló d'Usos Múltiples, a partir de les 12.00 hores, en un acte que estarà presidit per Marta Bosquet, presidenta del Parlament.

En la seva intervenció en el ple d'investidura, el líder de Cs a Andalusia, Juan Marín, es va dirigir a Moreno per assenyalar-li que amb l'acord que han tancat els seus partits per a la governabilitat d'Andalusia «s'obre una gran oportunitat, un repte i una responsabilitat històrica» que han de tractar «molt bé», al mateix temps que va emplaçar al popular que «compleixi amb el que ha signat», igual que ho fa Cs.

El portaveu parlamentari de l'ultradretà Vox, Francisco Serrano, va defensar que el seu partit ha estat l'«eina democràtica» que ha propiciat el canvi a Andalusia i ha posat fi «al règim socialista» que ha governat durant més de 36 anys. Serrano, que va obrir el torn d'intervencions dels grups en el debat d'investidura, va recalcar que el seu partit, amb dotze escons al Parlament andalús, la primera càmera d'Espanya en la qual obtenen representació, és el que ha possibilitat l'«alternativa democràtica» que han reclamat els andalusos, i va dir que «no hi ha democràcia allà on no hi ha alternança en el govern».

«Hem vingut per quedar-nos i per poder fer efectives les respostes que ens demanen els andalusos i els espanyols, i no tenim por de ser agredits, calumniats i insultats per exposar les nostres idees», va afegir el portaveu parlamentari de Vox, partit que ja ha generat fortes polèmiques, especialment en l'àmbit de la igualtat i la violència de gènere, des que van obtenir representació parlamentària.