El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha instat aquest dimecres a l'Eurocambra no oblidar-se de la història d'Europa i fer front "a un autoritarisme que viu de la nostàlgia inventada". "Davant de la retòrica de les identitats excloents, identitats que sumen, que no s'anul·len", ha reivindicat. Durant un discurs de poc més de mitja hora en el marc dels debats sobre el Futur d'Europa, i davant un plenari amb molts seients buits, Sánchez ha apel·lat als "valors europeus" i ha fet una crida a "resistir els cants de sirena de l'autoritarisme". "Si una lliçó ha deixat la història és que, en moments puntuals, resistir és avançar", ha conclòs emplaçant a "protegir Europa" perquè aquesta protegeixi els seus ciutadans.

En la intervenció inicial, centrada sobretot en la defensa dels pilars socials, el president del govern espanyol ha evitat fer mencions a Catalunya tot i la presència d'eurodiputats mostrant pancartes per reclamar la llibertat de presos i exiliats.

4

Eurodiputats mostrant pancartes per reclamar la llibertat de presos davant Sánchez

"Europa no és ni serà mai una amenaça a l'extraordinària diversitat del nostre país, llengües i cultures, és el contrari: la multiplicació d'identitats", ha dit remarcant que la UE "serà sempre una comunitat de valors".

"No és moment de vacil·lar, als enemics d'Europa els dic que la nostra determinació vencerà l'autoritarisme, per dura que sigui la retòrica d'alguns, és moment de mostrar determinació en la defensa d'Europa", ha insistit admetent que és "evident" que existeix un desencant social "que alimenta les retòriques ultres".

Sánchez ha dedicat bona part del seu discurs a reivindicar que cal "construir una Europa de drets que empari els més vulnerables" i ha fet referència, per exemple, a l'atur juvenil o el de llarga durada i la precarietat laboral. En aquest sentit, ha demanat avançar cap a una Europa "social" i ha instat a "culminar" la directiva europea de conciliació de la vida personal i laboral.

A més, ha fet bandera del seu executiu igualitari, ha afirmat que en la causa de la igualtat de gènere "Espanya no farà ni un pas enrere" i ha proposat l'adopció d'una Estratègia d'Igualtat de Gènere europea "amb caràcter vinculant".

A banda, també ha defensat el "compromís" amb l'Acord de París en la lluita contra el canvi climàtic i la necessitat de "culminar" la Unió Econòmica i Monetària (UEM) per completar "l'arquitectura de la moneda única".

Després de recordar la "desigualtat" conseqüència de la crisi i la "divisió" que va suposar a la UE entre el nord i el sud, creditors i deutors, Sánchez ha reclamat que és "moment de tancar aquesta etapa".

Brexit

Coincidint amb l'endemà de la votació a Westminster, Sánchez també ha fet referència en el seu discurs al Brexit i ha lamentat el rebuig a l'acord de retirada per part dels parlamentaris britànics. "És una desgràcia pel poble britànic i pel conjunt de la UE, tothom perd", ha manifestat davant del plenari.

Amb tot, ha expressat "respecte" per la decisió a Londres i ha instat el govern britànic a "adoptar les decisions necessàries".