El socialdemòcrata Sefan Lofven va superar ahir el tràmit parlamentari per tenir un nou mandat com a primer ministre de Suècia, gràcies a un acord entre cinc partits que ha permès girar full a la paràlisi política del país nòrdic 131 dies després de les eleccions legislatives i aïllar la ultradreta.

Lofven, que havia fracassat en el seu primer intent davant el Riksdag (Parlament), es presentava ahir ja confiat que tenia els números per sortir reelegit. L'acord es va anunciar aquesta mateixa setmana, ja sota l'amenaça de la convocatòria d'eleccions anticipades. El Partit Socialdemòcrata i el seu principal soci, el Partit Verd, van sumar 115 vots a favor, mentre que el Partit de Centre, el Partit Liberal i el Partit d'Esquerra es van abstenir. L'abstenció d'aquestes tres formacions va permetre a Lofven salvar els 153 vots en contra de la dreta.

El primer ministre va defensar el seu pacte com a eina per fer front a la influència de la ultradreta, que, sota l'emblema de Demòcrata Suecs, va obtenir un resultat històric en les eleccions del setembre. El seu principal rival, el moderat Ulf Kristersson, li ha recriminat que depengui a canvi dels vots de l'esquerra radical.

Després de la votació, Lofven va destacar que «Suècia ha triat un camí diferent» del que han adoptat altres països europeus on també han crescut els partits ultradretans.

En aquest sentit, ha apuntat que totes les formacions que s'han sumat a l'acord han cedit en alguna cosa a canvi de permetre aquest nou govern de minoria.

La nova Administració prendrà possessió dilluns que ve, sense que ara per ara hagin transcendit dades sobre la seva possible composició.