Les eleccions europees, que tindran lloc el mateix dia que les municipals, serviran per mesurar les forces dels partits que aposten per la desintegració de la Unió Europea i el retorn de les fronteres estatals. Formacions amb un discurs nacionalista d'extrema dreta abanderades per polítics com l'italià Matteo Salvini i l'hongarès Viktor Orbán.

En aquest sentit, el vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, que va ser ahir a Manresa donant suport a Marc Aloy, va dir que «les europees han de ser una oportunitat per explicar que el franquisme no ha desaparegut», i va afirmar que «la desvergonya de Vox ha entrat a les institucions de la mà dels populars i de Ciutadans». D'altra banda, i davant el reclam per tornar a aplicar l'article 155, fins i tot en les files socialistes, Aragonès va dir que aquestes posicions van «més enllà de Catalunya» i que el debat tracta entre «155 o democràcia», i va dir que el «PSOE ha d'abandonar el marc mental del nacionalisme espa-nyol».

A l'acte de Manresa, la portaveu dels republicans al Senat, Mirella Cortès, ha llegit una carta del president del partit, Oriol Junqueras: «Si hem de pagar el preu més alt pel nostre compromís amb la justícia, la llibertat i l'1 d'Octubre, ho assumim».