El Consell Nacional de Catalu-nya en Comú va avalar ahir el document estratègic que marca el full de ruta amb el 56% de vots a favor. La resta del vot va quedar repartit entre el 19,5% que hi va votar en contra i el 24% que s'hi va abstenir.

El document aposta per una constitució catalana en el marc plurinacional com a via per superar l'actual marc estatutari. Així mateix, el text aprovat també proposa un pacte de claredat al Parlament que inclogui un referèndum vinculant i que obri un «nou pacte d'Estat». El portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena, va defensar que la constitució catalana s'ha de fer de manera participativa i que requereix una reforma de la Constitució.

En una atenció als mitjans de comunicació, Mena va explicar que la proposta dels comuns és una «carta de voluntats dels catalans que d'alguna manera reconegui Catalunya com a subjecte polític i com a nació i que blindi les competències». Així mateix, també va afegir que la constitució catalana ha de blindar els drets socials.

Per la seva part, el coordinador general de Catalunya en Comú, Ramon Arnabat, va defensar que la constitució catalana s'ha de fer «de forma participativa i no ha de ser elaborada per les elits». Poder impulsar aquesta constitució catalana també requereix, segons els comuns, una reforma de la Constitució Espanyola, un nou sistema de finançament i una hisenda pròpia.

L'altra proposta estrella dels comuns en l'àmbit nacional és un pacte de claredat impulsat pel Parlament. Segons defineix el text aprovat, els pilars d'aquesta proposta haurien de ser: reconèixer el dret del poble de Catalunya a ser consultat de forma vinculant sobre el futur polític per la via del referèndum, la necessitat de majories qualificades per tirar endavant qualsevol modificació en l'estatus polític de Catalunya, incentivar la via de l'acord bilateral a l'hora d'impulsar qualsevol tipus de referèndum, i la mobilització ciutadana.

Mentre no s'aconsegueixin aquests objectius, els comuns aposten per reclamar les transferències i millores pendents de l'autogovern. Mena va admetre que el partit era conscient que hi havia una «tensió» en l'eix que estableix l'estratègia en l'àmbit nacional, però va afegir que «dins els matisos i les discrepàncies» s'ha arribat a un consens per aprovar el document.

La plataforma Sobiranistes, que agrupa el sector crític del partit, va manifestar el seu desacord amb l'ideari aprovat, «amb urgència i sense la participació del territori», per la nova direcció de Catalunya en Comú. Un ideari que, segons la plataforma, posa en relleu el «nou rumb» adoptat pel partit, que «liquida els seus valors fundacionals» i l'allunya de posicions sobiranistes, distanciant-se així de la «centralitat del país». En un comunicat, Sobiranistes va alertar de la desaparició en el document de qualsevol referència a «la construcció d'una República Catalana» i a un procés constituent centrat en l'«exercici d'autodeterminació dels pobles».