La subdelegada del Govern espanyol a Màlaga, María Gámez, ha informat que des d'aquest dimarts l'operatiu desplegat a la localitat de Totalán per rescatar el petit de dos anys que va caure en un pou diumenge passat treballa per obrir un altre orifici lateral i en horitzontal amb la finalitat d'accedir on estaria el petit.

Gámez ha explicat en declaracions als periodistes que es vol aprofitar un pendent per "accedir de manera lateral per arribar a una profunditat d'almenys 80 metres on suposem que està el petit Julen", i ha insistit que es tracta "del millor sistema i el més ràpid".

Ha explicat que "s'ha intentat tota la nit sense èxit treure el material", però ha assenyalat que malgrat l'extracció amb un sistema d'aire, "s'ha arribat en una zona de terreny dura un altre cop", i ha apuntat que "s'ha tret algun material però no s'ha trobat el petit".

Per això, ha indicat que ja es treballa "per obrir un altre túnel lateral i en horitzontal" per "introduir una càmera i observar", després de la qual cosa es podrà ampliar "per procedir al rescat", i ha apuntat que els experts s'han decantat per aquest sistema en deixar aparcades de moment altres alternatives estudiades.

Ha assegurat que des d'aquest dilluns també hi ha un gabinet tècnic format per unes deu empreses "de les més especialitzades en enginyeria" que estan donant suport "per trobar la millor alternativa tècnica possible". Ha assenyalat que s'està fent "el màxim i amb els millors".

Ha insistit que hi ha tres factors que es tenen en compte, com són en primer lloc "la seguretat del petit, accedir a ell sense fer-li mal"; que siguin les solucions tècniques que comportin "menys temps possible, perquè el factor temps és obvi que és rellevant"; i l'orografia, "perquè hi ha opcions tècniques que pel lloc són molt difícils o impossibles".

"Tant de bo el més aviat possible, entre les tasques d'extracció que intentarem tornar a iniciar, més aquest accés lateral esperem que el més aviat possible tinguem una notícia positiva", ha manifestat la subdelegada, que ha expressat la "plena confiança en els treballs i la manera en què s'estan fent".

Gámez ha assegurat que la família té "una informació directa i personal perquè ho mereixen per respecte i hem de reduir-los els moments d'angoixa que estan passant", i ha apuntat que s'està fent una recopilació de tota la informació de com va passar i que "tots els testimoniatges coincideixen" que el petit va caure en aquest orifici.