El caçador acusat d'haver matat dos agents rurals a Aspa (Segrià), el 21 de gener de 2017, va declarar als Mossos d'Esquadra que ho va fer de manera "instintiva" ja que estava "nerviós" perquè no tenia llicència per l'arma i no volia perdre-la perquè era molt cara. Ho ha declarat aquest dilluns en l'obertura del judici el primer agent que va parlar amb ell al lloc dels fets. Tant aquest agent com els dos inspectors dels Mossos d'Esquadra que han declarat abans, han dit que l'acusat no els va fer referència a cap malaltia mental. Això contradiu la declaració que l'acusat ha fet aquest matí en què ha assegurat que no recordava haver disparat als agents rurals perquè es va quedar "en blanc" ja que pateix "un tipus d'epilèpsia" que li provoca "llacunes".

L'home diu que es va quedar en blanc

L'acusat ha declarat al judici que no recorda haver disparat als agents rurals. "No vaig escoltar res, ni cap cotxe, ni passes", ha dit, i ha afegit que només va sentir que els agents rurals li van dir bon dia, es van identificar i li van demanar que descarregués l'arma. "Em vaig girar, vaig veure l'escut i em vaig quedar en blanc. No recordo res més", ha dit. Rodríguez també ha relatat que té una malaltia des de petit, "un tipus d'epilèpsia" i que moltes vegades té "llacunes". "L'únic que recordo era veure'ls a terra i després ja estava al cotxe. No vaig ser conscient d'haver-los disparat ni perquè ho vaig fer", ha assegurat. Ja al cotxe, ha afegit, un dels caçadors amb qui havia anat li va preguntar què havia passat. "Crec que he disparat dues persones", ha dit que va respondre.

Ismael Rodríguez ha declarat durant gairebé dues hores i ha respost les preguntes que li han fet totes les parts. Ha dit que no coneixia els dos agents a qui va disparar però que no era la primera vegada que tenia una trobada amb agents rurals mentre caçava. Era la tercera vegada, ha dit, i les dues primeres van acabar amb sanció. La tercera, amb la mort dels dos agents rurals. Diu que el dia dels fets, havia començat a caçar amb un altre company però que en el moment del crim, ja feia una hora aproximadament que s'havia quedat sol, "com els altres", ha dit.

"Jo ja sabia que si veia els agents havia de descarregar l'arma i ensenyar la documentació", ha dit, i no entén perquè els va disparar. No ha pogut explicar perquè no va tornar al lloc a veure si estaven vius ni perquè no va trucar a emergències. "Volia vomitar i no podia. En aquell moment no podia pensar en res", ha afegit. "A dia d'avui no sé encara perquè ho vaig fer. Porto dos anys destrossat, em sento fatal", ha conclòs a preguntes de la seva advocada.

Quatre trets «molt precisos»

L'agent dels Mossos d'Esquadra que va parlar amb l'acusat al lloc dels fets ha declarat que l'acusat li va explicar que estava caçant, que dos forestals se li van acostar i, com que estava molt nerviós perquè duia una arma molt cara i no tenia llicència, els va disparar. "Va ser una conversa molt freda, com si no hagués passat res", ha dit. L'agent ha afegit que Ismael Rodríguez no estava nerviós i que no semblava que acabés de matar dues persones. "Estava molt tranquil", ha assegurat i ha afegit, responent a la fiscalia, que no semblava que tingués cap problema mental. Finalment ha afegit que l'ambient entre els companys era d'incredulitat.

Aquest agent ha declarat en quart lloc. La sessió de tarda de la primera jornada el judici pel doble crim d'Aspa (Segrià) s'ha iniciat amb l'exposició del cap d'investigació de l'àrea criminal dels Mossos d'Esquadra a Lleida. Ha declarat que els dos agents rurals van rebre quatre trets "molt precisos" en zones vitals (cap i pit), "a molt poca distància" i que no es van poder defensar. Tant ell com un sergent dels Mossos, que ha declarat després, han dit que no semblava que l'acusat estigués afectat per cap malaltia i que ell tampoc els va dir res al respecte.

També s'ha escoltat la gravació de la trucada que l'acusat d'haver matat dos agents rurals, el 21 de gener de 2017, Ismael Rodríguez, va fer al 112 per alertar del crim. "Estan morts, els dos. He estat jo", diu al final de la trucada.

L'acusat va recarregar l'arma

El cap d'investigació ha explicat que per disparar quatre trets, l'acusat va haver de recarregar l'arma ja que l'escopeta només permet disparar tres cartutxos seguits. És per això que considera que l'acusat "volia acabar amb la vida dels agents".

Durant la seva exposició, ha mostrat també fotografies del lloc dels fets, les víctimes i l'arma homicida. "No van tenir cap oportunitat de defensar-se ni d'activar el botó d'emergències. Va ser una actuació imprevista i no van tenir temps de fugir", ha explicat l'inspector. Les famílies de les víctimes han abandonat momentàniament la sala l'Audiència de Lleida, afectats i impactats per les fotografies.

Preguntats per la fiscalia, tant el cap d'investigació com el sergent responsable de delictes violents de Lleida, que ha declarat després, han dit que l'acusat no semblava afectat per cap patologia mental. Han afegit que Ismael Rodríguez tampoc els va dir que patís cap malaltia ni que tingués problemes psicològics ni que patís normalment llacunes, tal com ha assegurat l'acusat aquest dilluns al matí. Segons el sergent, en la declaració policial, l'acusat va explicar els fets de manera cronològica i l'únic que va dir va ser que va ser "instintiu". "No va dir haver tingut cap lapsus", ha conclòs.

Les acusacions demanen fins a 51 anys de presó i la defensa l'absolució

El judici, que està previst que s'allargui com a mínim tres dies, ha començat aquest dilluns, quan fa exactament dos anys del doble crim. Rodríguez està acusat d'haver matat dos agents rurals, Xavier Ribes, de 43 anys, i David Iglesias, de 39, el 21 de gener del 2017 quan feien un control rutinari de caça al vedat d'Aspa (Segrià). L'assassí confés, veí de Vacarisses (Vallès Occidental) i de llavors 28 anys, els va disparar amb una escopeta, sense llicència, a nom de Miguel Àngel F. S., acusat de cooperador necessari, que ha reconegut que Rodríguez li va demanar si podia posar l'escopeta al seu nom i ell va acceptar. El judici es fa amb un jurat popular format per set homes i dues dones.

La fiscalia qualifica el doble crim d'assassinat i sol·licita que se li imposin 23 anys i 8 mesos de presó per cada assassinat (tenint en compte l'atenuant de confessió) i un any de presó més per tinença il·lícita d'armes. En total, 48 anys i quatre mesos de presó, A més, demana que l'acusat indemnitzi els familiars de les víctimes (dones, fills i pares) amb més d'un milió d'euros en total. Les acusacions particulars que representen les famílies de les víctimes i el cos d'agents rurals, augmenten la petició de pena fins als 51 anys de presó, en afegir un delicte contra la flora i la fauna.

Segons el ministeri públic, l'acusat va efectuar dos trets a cada agent, els primers a una distància d'entre 3 i 6 metres però els segons quan ja eren a terra i a l'altura del cap. L'escopeta que duia, afegeix, només podia disparar tres trets així que "va haver de recarregar l'arma per disparar el quart". És per això que la fiscalia considera provada la intenció de matar de l'acusat i qualifica el crim d'assassinat amb traïdoria en concurs amb un delicte d'atemptat contra agents de l'autoritat perquè va actuar "per evitar ser descobert d'altres delictes".

La defensa diu que Rodríguez no és un assassí, sinó un malalt i sol·licita l'eximent per malaltia mental de l'acusat i que se'l condemni per homicidi i no per assassinat perquè no va existir, assegura, intencionalitat de matar ningú. Montserrat Torres diu que els quatre trets no van ser volguts sinó inconscients a causa de la seva patologia. Afegeix que el tercer i quart tret no els va fer per rematar ningú ja que els agents rurals ja van morir amb els primers trets. A més, diu que no se'l pot condemnar per un delicte de tinença il·lícita d'armes. Tenir una llicència caducada no és caçar sense llicència, assegura Torres, que al·lega que caçar amb llicència caducada pot ser penat amb una sanció administrativa però no amb una pena de presó.