El nadó de dos mesos que va ingressar a la unitat de cures intensives (UCI) de l'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona divendres 4 de gener després de ser maltractat presumptament pel seu pare, va morir ahir al migdia al centre hospitalari, segons va informar el centre mèdic en un comunicat.

El nen va ser ingressat perquè tenia un hematoma al cap, tenia un braç fracturat i també «cinc costelles trencades», la qual cosa indicava signes de maltractaments anteriors, segons van explicar a Europa Press fonts coneixedores del cas.

Davant les sospites, l'equip mèdic va activar el Protocol de maltractament infantil, que va ser endurit arran del conegut cas Alba, i el pare va acabar confessant el dijous 10 als facultatius haver maltractat el nen, després de la qual cosa va ser detingut pels Mossos d'Esquadra, que li van retirar la tutela del menor.

La direcció general d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (Dgaia) de la Generalitat va assumir la tutela del nadó, ja que també la van retirar a la mare, que al començament va negar els maltractaments, després d'obrir un expedient de desemparament i iniciar mesures de protecció.

La conselleria de Salut, a través de la direcció general d'Ordenació i Regulació Sanitària, va obrir un expedient i investiga l'assistència prèvia que havia rebut als diferents centres aquestes darreres setmanes, perquè en una d'aquestes visites una infermera de Calella va alertar d'una possible situació de maltractament.

El nadó, L.T.M., un nen de dos mesos, vivia a Pineda de Mar amb el seu pare, un jove de 21 anys d'edat i de nacionalitat uruguaiana, i la seva mare, una catalana de 18 anys d'edat.

A principi de la setmana del 7 de gener, els metges van començar a sospitar que el nen havia patit maltractaments, i van interrogar els pares, que van negar els fets i van adduir que probablement el nen s'havia donat «alguns cops», i més tard el pare va confessar.

El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, va constatar la setmana passada que en el cas del nadó «hi ha hagut mancances d'informació, de comunicació, de formació i dotació del personal en els diversos serveis i, sobretot, de coordinació», i que emetrà una resolució durant les properes setmanes.

Després de reunir-se amb Dgaia, Salut i representants de l'Ajuntament de Pineda, Ribó va explicar que, encara que no han arribat a una diagnosi clara del cas, «hi ha elements més que suficients per creure que aquest nadó ha estat objecte de maltractament», d'acord amb els protocols de maltractament de menors existents, i en espera de les investigacions judicials.

L'Ajuntament de Pineda de Mar va decretar ahir tres dies de dol per la mort del nadó, ja que la seva família vivia en aquesta població.