La sallentina i exdiputada de la CUP Anna Gabriel, que és a Ginebra des del febrer del 2018, va demanar ahir «alçar-se davant de barreres» com el judici de l'1-O o el «xantatge injust de la presó i la descarnada amenaça» contra qui serà jutjat sense ressò mediàtic. En una carta a la militància, la dirigent cupaire avisa que aquestes barreres separen d'exercir «drets, sobirania i l'autodeterminació en plenitud», i per això demana fer-hi front. «Malgrat que ens costi, haurem d'alçar-nos -cadascú des del seu lloc, cadascuna des de les nostres possibilitats- però alçar-nos per denunciar; alçar-nos per construir», argumenta.

A la carta convida l'independentisme a «prestar molta més atenció a les necessitats reals de la gent, escoltar molt més». I ho recomana així per «assolir la força necessària per superar les barreres», insisteix, com ho són també «les actuacions de l'extrema dreta, les renúncies i les pors». L'exdiputada també apel·la a l'organització i a la determinació, però «essent part d'una resistència àmplia». «Atentes als canvis que el país, i la gent, han viscut en els darrers temps, per tal de poder intervenir-hi; atentes al que passa arreu d'Europa, arreu de la Mediterrània també, arreu del món; ens necessitem sabent que la llibertat és no tenir por, però sent conscients que la por ha avançat, i que cal treballar-la per fer-la petita», avisa.

Gabriel, que demana que s'expliqui per què és a Suïssa i que es denunciï que l'Estat «respon amb repressió contra la voluntat d'autodeterminar-se», argumenta que, malgrat que la situació és com a mínim «estranya», «res, ni els costos ni els patiments» poden fer renunciar a l'independentisme a la defensa dels drets civils, polítics, socials, econòmics i culturals.