Els taxistes de Barcelona van tornar ahir a la feina, després que la nit de dimecres a dijous decidissin posar fi a sis dies de vaga en un clima de divisió, mentre les empreses de lloguer de cotxes amb conductor (VTC) van iniciar la seva particular batalla contra la Generalitat per voler limitar la seva activitat.

Els taxistes, que van decidir parar de forma indefinida per exigir al Govern català que delimités l'activitat de companyies com Uber o Cabify, es van començar a retirar de la Gran Via de Barcelona a partir de les dues de la matinada i a les sis es va reprendre el servei.

Ho van fer després d'una tensa jornada en la qual el col·lectiu de taxistes va evidenciar les seves discrepàncies internes però que, finalment, i per un estret marge, va votar a favor de suspendre la vaga i acceptar la proposta de la Generalitat d'obligar a precontractar els serveis VTC amb una hora d'antelació.

El portaveu d'Élite Taxi, Tito Álvarez, va precisar que la fi de la vaga és només una «treva» perquè el Govern pugui complir els seus compromisos. D'altra manera, els taxistes tornaran a mobilitzar-se.

El representant dels taxistes va confiar que a partir de la setmana que ve ja es comencin a implementar algunes de les mesures que la Generalitat inclourà en el decret llei. «Han de desaparèixer els vehicles que estan captant pel carrer», va assenyalar com a exemple Tito, que va agrair a la Generalitat i a l'àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) la seva bona predisposició a negociar, amb menció especial a l'alcaldessa Ada Colau.

El decret llei que prepara la Generalitat, no obstant això, ha posat en peu de guerra l'altre col·lectiu afectat, el dels VTC, que va amenaçar de cessar la seva activitat a Catalunya si se li limita. En roda de premsa, el president de la patronal Unauto VTC a Catalunya, Josep Maria Goñi, va exigir la dimissió del conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, i va demanar al president Quim Torra que «paralitzi» el decret llei per salvar el sector. «Exigim la dimissió del senyor Calvet perquè el fem directament responsable d'intentar destruir el sector de VTC a Catalunya; destruir gairebé 4.000 llocs de treball i deixar sense servei milers de ciutadans de Barcelona i l'àrea metropolitana», va assegurar el líder de la patronal a nivell estatal, Eduardo Martín. Els responsables del sector van defensar que el Govern català encara té marge per rectificar, però han avisat que si se segueix el pla previst i la nova regulació entra en vigor dimecres que ve, «l'endemà hi començarà a haver acomiadaments». El president Unauto, va fer arribar una carta a Torra i Calvet en la qual els adverteix de les «responsabilitats personals -administratives i penals-» que suposaria legislar en contra de la «legalitat vigent».

I és que, per a Unauto, les mesures que pretén implantar la Generalitat constitueixen «una confiscació de béns» i una «gravíssima vulneració de l'estat de dret»: «Qui intervinguin en aquesta operació incorreran en la comissió d'un delicte contra els drets individuals tipificat en l'article 541 del Codi Penal», incideix la patronal.

Mentrestant, centenars de cotxes VTC seguien anit aparcats a l'avinguda Diagonal de Barcelona, ocupant dos carrils per sentit, per pressionar la Generalitat perquè faci marxa enrere en l'aprovació del decret. L'associació FACUA-Consumidors en Acció s'ha mostrat contrària al fet que els usuaris hagin de sol·licitar els serveis d'Uber o Cabify amb almenys una hora d'antelació, ja que aquesta mesura, assegura, restringiria «de forma injustificada» l'accés dels consumidors als serveis VTC.

Per la seva banda, la Comissió Nacional dels Mercats i de la Competència (CNMC) va apuntar que l'obligació de precontractar els VTC és un «obstacle injustificat» a l'activitat del sector. En un informe difós ahir l'òrgan estatal recomana a les autonomies i ens locals que respectin el principi «que una activitat econòmica només pot limitar-se a fi de protegir una raó imperiosa d'interès general» quan desenvolupin la normativa, entre la qual no es troba la «protecció de determinats models de negoci». Sense fer esment a la regulació que aprovarà el Govern català la setmana que ve, la CNMC ha recomanat «eliminar» la limitació de precontractar.

14 ferits a Madrid

Catorze persones -deu manifestants, tres policies i un periodista- van resultar ferides lleus aquest dijous durant els aldarulls viscuts a Ifema en la quarta jornada de vaga indefinida en el sector del taxi a la capital espanyola, en els quals va fer una detenció.