Els tècnics treballen ahir per resoldre les noves complicacions detectades en l'operació d'encamisat o entubat del túnel vertical que s'ha perforat paral·lel al túnel on es troba el Julen, el nen de dos anys que va caure fa onze dies en un pou de més de 100 metres de profunditat a Totalán (Màlaga).

Així, després de detectar un sortint en els últims metres del túnel vertical i amb l'objectiu d'accelerar el procés, els tècnics treballaven ahir a la tarda directament sobre l'entubat rebaixant el diàmetre en el tram final del cilindre, que ha de recolzar-se sobre el fons d'aquesta galeria esmentada, segons van precisar des de la subdelegació del Govern.

Al matí d'ahir, cap a les 06.00 hores, la perforadora havia acabat de reperfilar el pou vertical i, després, ja s'estaven escometent treballs de neteja de l'interior d'aquest túnel, iniciant-se de nou l'encamisat dels 60 metres. En aquests treballs es van tornar a detectar sortints i ahir s'estava treballant per continuar el procés.

Dimarts passat es va produir una nova dificultat tècnica, ja que els tubs no passaven dels 42 metres de profunditat a causa d'unes irregularitats a les parets. No obstant això, els tècnics, després de barrejar diverses alternatives, van continuar els treballs, com ja fa des de fa onze dies.

Una altra de les dificultats en l'entubat és encaixar la finestra des de la qual els especialistes de la Brigada de Salvament Miner d'Hunosa, arribats des d'Astúries la setmana passada, començaran a cavar uns quatre metres en horitzontal, a 72 de profunditat, per arribar fins al pou on es troba el petit. Això s'estimava que s'iniciés al llarg del dia d'ahir, amb una durada d'unes 24 hores.

L'equip de vuit miners baixarà de dos en dos en la càpsula dissenyada pel director tècnic del Consorci Provincial de Bombers de Màlaga, Julián Moreno; i que ha estat fabricada per dos ferrers malaguenys.

Dimarts passat, el delegat del Govern a Andalusia, Alfonso Rodríguez Gómez de Celis, va recordar les complexitats en què s'estan desenvolupant els treballs de rescat del petit Julen per les dificultats del terreny. També va fer referència a les 40.000 tones de material mogudes, per al que en condicions normals s'hauria tardat mesos.