L'autoproclamat «president encarregat» de Veneçuela, Juan Guaidó, va rebutjar la proposta de Mèxic i Uruguai per exercir de mediadors en un eventual diàleg entre el Govern i l'oposició, i va indicar que l'única proposta per discutir és «el cessament de la usurpació». Guaidó va explicar el pla que seguiran en els propers dies, i per a avui va convocar els cabildos per avançar en el procés d'organització i informació, mentre que «diumenge ens organitzarem per replicar la llei d'amnistia». Per a la setmana que ve va convocar a mobilitzar-se: «La setmana que ve tornem als carrers». A més, va assegurar que hi haurà sessió de l'Assemblea Nacional dimarts que ve, tot apuntant que demà donarà més informació sobre aquesta mobilització.

Pel que fa a la ruptura de relacions de Nicolás Maduro amb els EUA i l'expulsió dels membres de l'ambaixada nord-americana, Guaidó va dir als funcionaris de l'ambaixada que poden quedar-se a Veneçuela. «El règim de l'usurpador està acostumat a dues coses quan la pressió puja: la primera, la repressió, l'assassinat, la persecució (...); i la segona, que quan aquesta repressió no li dona resultat es converteix en fals diàleg», va explicar l'autoproclamat president interí des de la plaça de Chacao, a l'àrea metropolitana de Caracas, en un míting multitudinari. Guaidó va defensar que la Mesa d'Unitat Democràtica (MUD) -coalició opositora- «ja ha tingut voluntat de resoldre el problema amb unes negociacions». «Ho vam fer a la República Dominicana», va recordar, al·ludint a l'última temptativa de diàleg entre el Govern i la MUD, que va fracassar. Guaidó va anunciar que en els propers dies donarà a conèixer una bateria de mesures per «protegir» els actius veneçolans del Govern de Nicolás Maduro, a qui va definir com una «cova de lladres». «No seguirem permetent que es robin els diners de tot Veneçuela. En les properes hores farem comunicats oficials per aconseguir la protecció d'aquests actius», va dir el líder opositor.

Per part seva, Maduro va afirmar que està disposat a mantenir un diàleg amb el cap de l'Assemblea Nacional. Així, va destacar que «avui, demà i sempre» està «compromès amb el diàleg constitucional», alhora que va manifestar que està disposat a anar a una reunió «a la muntanya Humboldt -la segona més alta del país- a les tres del matí». «Soc un demòcrata. Tant de bo s'obri camí per a un diàleg raonable i sincer», va apuntar el president de Veneçuela, que va criticar el «pas en fals» de Guaidó. «Des de Washington s'ha empès la dreta veneçolana a una aventura», va denunciar.

Maduro va prometre que der-rotarà «íntegrament i absoluta el cop d'Estat orquestrat en contra meu des dels Estats Units». «El poble veneçolà no ho permetrà, la Força Armada Bolivariana (FANB) no ho permetrà, els derrotarem, ens encarregarem que prevalgui la pau», va assegurar des del palau de Miraflores.

Paral·lelament, el secretari d'Estat dels EsUA, Mike Pompeo, demanarà al Consell de Seguretat de l'ONU que reconegui Guaidó com a president interí de Veneçuela en la reunió d'urgència que celebrarà avui per tractar la crisi política a la nació caribenya. A més, Pompeo demanarà «als membres del Consell de Seguretat i la comunitat internacional defensar la pau i seguretat internacionals reconeixent Guaidó com a president constitucional interí de Veneçuela i demanar suport per al govern transicional en la seva croada per restaurar la democràcia i l'Estat de Dret».

Els Estats Units van ordenar al seu personal «no essencial» a Veneçuela que abandoni el país a causa de la crisi política. Washington va esmentar com una de les raons la «protesta civil» que es produeix «gairebé sense previ avís» i «sol provocar una forta resposta de les forces de seguretat que inclou l'ús de gasos lacrimògens, esprai pebre, canons d'aigua i bales de goma contra els manifestants», així com derivar en «saquejos i vandalisme».

El ministre espanyol d'Afers Exteriors, Josep Borrell, va assegurar que el Govern ha proposat als seus socis de la UE que exigeixin al «règim» veneçolà la convocatòria d'eleccions lliures i amb supervisió internacional amb un «termini temporal» i que, si no el compleix, es plantegi altres mesures com «el reconeixement del president interí perquè sigui l'Assemblea qui convoqui les eleccions». Aquesta proposta, va dir, encara està en discussió, tot i que la majoria de socis «hi està a favor», entre ells Alemanya.

En aquest sentit, Rússia es va oferir a fer de mediador entre el Govern de Veneçuela i l'oposició. «Hem transmès que si es requereix la nostra mediació, estem preparats per a això», va explicar el director del departament del ministeri d'Exteriors per a Amèrica Llatina, Alexander Schetinin.