El president de l'Autoritat Catalana de la Competència (ACCO), Marcel Coderch, va anunciar ahir que impugnarà el decret de les VTC si restringeix la competència, i va considerar que si taxis i VTC presten el mateix servei haurien de regular-se en una sola llei.

En una entrevista, Coderch va assegurar que el reglament «acabarà als tribunals sense cap mena de dubte» i va donar per fet també que les empreses VTC recorreran el decret si finalment s'aprova com dimarts ho va plantejar el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet.

La conselleria de Territori ja havia anunciat que la setmana vinent aprovarà un decret llei que limita la contractació dels serveis d'un VTC si es fa amb una antelació mínima de 15 minuts, període que els municipis podran ampliar a una hora, prohibeix que els cotxes estiguin geolocalitzats abans de ser contractats i els obliga a tornar a la seva base després de cada servei, sense poder estacionar a la via pública esperant clients.

El director d'ACCO, un organisme autònom de la Generalitat, va apostar per «a mitjà i llarg termini» elaborar una llei que reguli el transport de viatgers, sigui en taxi sigui en vehicle VTC, amb «una regulació unificada».

La votació

Els taxistes van començar a votar en urnes passades les sis de la tarda -amb més de dues hores de retard- si desconvocaven la vaga indefinida iniciada divendres, segons van decidir en l'assemblea celebrada al matí. La pregunta que incloïa la papereta del vot és «S'aixeca l'aturada?» i la resposta podia ser afirmativa o negativa, i a l'hora de tancar l'edició encara no se'n sabia el resultat.

A l'assemblea del matí ja s'havia rebutjat incloure una tercera opció de vot, que era una treva de l'aturada dels taxistes fins al Mobile World Congress, que se celebrarà del 25 al 28 de febrer, si el Govern no compleix el que va prometre dimarts. Enmig d'una forta tensió, a més, el fins ara portaveu del comitè de vaga, Tito Álvarez, va dimitir.

El Síndic també carrega

El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, considera «inadmissible» la poca «celeritat, cautela i esforç» de què ha fet gala el Govern català per gestionar el conflicte del taxi i els VTC, i qualifica de «mala administració» que no hagi evitat una vaga en una problemàtica que «no és nova».

El defensor dels catalans va informar ahir que ha obert una actuació d'ofici per demanar a les administracions implicades que l'informin sobre les mesures adoptades, i va criticar que la situació està afectant «de manera més greu els usuaris vulnerables del servei de taxi».

Davant la proposta de limitar serveis VTC als que es contractin amb una hora d'antelació, Ribó recorda que l'Autoritat Catalana de la Competència «ha alertat que els usuaris es veuran greument perjudicats si es limita la competència entre taxis i VTC».