El Govern presidit per Quim Torra suspèn amb una valoració de 4,66 de mitjana en l'última enquesta de percepció de les polítiques públiques i valoració de l'executiu, elaborada pel Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) de la Generalitat.

El sondeig, realitzat a partir de 1.600 enquestes personals domiciliàries entre el 22 de novembre i el 20 de desembre del 2018, mostra que el 62,1% dels catalans aproven -amb notes entre el 5 i el 10- la gestió de l'executiu català, enfront del 33,1% que el suspenen.

Aquells percentatges difereixen considerablement del sondeig anterior, del desembre del 2016, quan els que aprovaven el Govern, llavors presidit per Carles Puigdemont, ascendien al 72,2%, enfront del 23,2% que el suspenien, amb una nota mitjana global del 5,50.

En aquesta última enquesta, la nota més repetida és el 5 (22,1%), seguida del 6 (16,2%), però el 15,7% que li atorga un zero fa caure en picat la nota mitjana, fins a quedar situada en un 4,66.

Per record de vot, qui van votar JxCat són els que concedeixen més nota de valoració al Govern (6,17), seguits dels votants d'ERC (5,82), però els electors de la resta de formacions li donen un suspens: CUP (4,78), PSC (3,66), Catalunya en Comú Podem (3,37), Ciutadans (2,97) i el PPC (1,93).

El 53,1% dels enquestats considera que aquest Govern «no sap com resoldre els problemes del país», enfront del 38,4% que creu que sí que «sap com resoldre'ls però necessita temps» i el 3,8% considera que els està resolent.

El 49,9% estima que el govern de la Generalitat, abans que res, ha d'intentar «resoldre el problema polític entre Catalunya i Espanya», mentre que el 44,3% prefereix que es dediqui «prioritàriament» a «gestionar els serveis públics» de la seva competència.

L'atur i la precarietat laboral és el problema que afronta Catalu-nya més vegades citat pels enquestats, seguit de la «insatisfacció amb la política i els polítics» i, en tercer lloc, les «relacions Catalunya-Espanya».

Això no obstant, a l'hora d'esmentar quin és el problema que afecta personalment cadascun dels sondejats, el més repetit és el de les «relacions Catalunya-Espanya», seguit de la «insatisfacció» amb els polítics i l'atur.

D'altra banda, la sanitat, l'educació i les polítiques d'ocupació i protecció contra l'atur i la precarietat laboral són els àmbits en els quals el Govern hauria d'augmentar el seu pressupost de despesa, segons indica una enquesta del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) de la Generalitat.

Així, el 93,4% dels catalans considera que s'hauria de destinar «molt més» o «més» recursos públics a la sanitat, el 89,5% a educació i el 84,9% a polítiques d'ocupació i protecció contra l'atur i també contra la precarietat laboral.