Els Governs d'Espanya, França i Alemanya van pressionar ahir encara més el president de Veneçuela, Nicolás Maduro, perquè convoqui eleccions lliures en un termini de vuit dies i van advertir-li que si no ho fa reconeixeran com a president l'autoproclamat Juan Guaidó perquè en sigui ell l'organitzador. Aquest és l'anunci que va fer ahir en una declaració institucional el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, tal com van fer el president francès, Emmanuel Macron, i els portaveus del Govern alemany a través de Twitter.

Els tres governs van fer ahir aquest anunci mentre els 28 membres de la Unió Europea intentaven consensuar una posició conjunta per transmetre aquesta advertència a Maduro davant la possibilitat certa que no hi hagi unanimitat entre tots els membres de la UE, atès que la política exterior cal que sigui aprovada per unanimitat.

La Unió Europea va anunciar més tard que mantindrà el mateix posicionament que el Govern espanyol de Pedro Sánchez i va avisar el president de Veneçuela, Nicolás Maduro, que si no convoca eleccions «els propers dies» es «prendran mesures», incloent-hi el reconeixement d'un lideratge alternatiu, fet que obriria la porta a l'aval d'una presidència interina de Juan Guaidó. En un comunicat, l'Alta Representant de la Unió Europea per a Afers Exteriors i Seguretat, Federica Mogherini, recorda que la UE no va reconèixer les últimes eleccions presidencials al país llatinoamericà, celebrades el maig, que no considera «ni lliures, ni justes, ni creïbles», i que defensa que «no van tenir legitimitat democràtica». «El país necessita urgentment un govern que representi de debò la voluntat del poble veneçolà», va afegir la italiana.

En aquest sentit, el comunicat de Mogherini reclama la convocatòria «urgent d'eleccions presidencials lliures, transparents i creïbles» d'acord amb els «estàndards internacionals i l'ordre constitucional veneçolà».

Tot i això, encara no hi ha consens entre tots els països europeus. Cal recordar que divendres passat Grècia i Àustria es van oposar a la proposta espanyola de reconèixer Guaidó. Segons fonts europees, França va proposar donar un termini de vuit dies a Maduro, i diversos països (Portugal, Alemanya, el Regne Unit, Holanda, Dinamarca i la República Txeca) van donar-hi suport. Fonts espanyoles diuen que la proposta va ser conjunta.

Un govern de tots els veneçolans

L'assumpte es va debatre entre ambaixadors en el Comitè Polític i de Seguretat de la UE, i finalment s'ha publicat un comunicat conjunt abans de la reunió de ministres prevista per al dijous a Bucarest, una reunió informal convocada per la presidència romanesa de la UE. «No volem posar o treure governs a Veneçuela, volem democràcia i eleccions lliures i transparents amb les garanties necessàries perquè un govern representi el poble veneçolà», va dir ahir Sánchez, el qual també va explicar que el país «viu des de fa molts anys una gravíssima crisi econòmica, política i social, amb més de tres milions de veneçolans desplaçats», davant la qual cal actuar amb «cautela, responsabilitat i fermesa». Fonts de l'Executiu espanyol admeten tenir poca confiança que Maduro convoqui eleccions i creuen que una presa de posició europea serà un cop per a ell i un missatge de suport per a Guaidó.