Els treballadors dels VTC estarien disposats a acceptar els 15 minuts de precontractació que preveu el decret de la Generalitat de Catalunya, que aprovarà avui el Govern. Ahir al migdia, una representació de tres treballadors, entre els quals hi havia la conductora María José Delgado, es va reunir amb el conseller de Territori i Sostenibilitat del Govern català, Damià Calvet.

Segons va explicar després Delgado, el conseller de Territori els va refermar la intenció d'incloure el quart d'hora de precontractació en el decret i els va traslladar que hi ha un projecte de llei en marxa amb «totes les parts» que tindrà en compte les reivindicacions tant del sector dels VTC com dels taxistes, que la setmana passada van protagonitzar intenses protestes al centre de Barcelona.

Els conductors de VTC i les empreses debatran en les pròximes hores si ho acaben acceptant i aixequen les protestes que encara porten a terme aquests dies pels carrers de Barcelona. Pel que fa a l'hora de marge en la contractació d'aquest tipus de servei, quedaria en mans de l'Ajuntament de Barcelona però segons Delgado els van comentar que «no hi ha motius».

«La intenció no és que desapareguem sinó conviure i treballar ordenadament», va afirmar Delgado, que va valorar positivament la trobada, en què Calvet els va deixar clar que avui se signarà el decret però que s'està treballant en un projecte de llei on es tindrien en compte tots els sectors implicats.

En qualsevol cas, Delgado va valorar positivament la reunió entre representants dels conductors de VTC i el conseller i que se'ls rebés i va destacar que va veure «predisposició» a la Generalitat per buscar una solució, encara que aquesta «no serà immediata però sí amb futur». «Serà una regulació amb pros i contres en un sentit i un altre i d'una manera viva comptant amb les necessitats de l'usuari, dels treballadors de VTC i del sector del taxi», va explicar la conductora.

Delgado no va voler avançar si s'aixecaran les protestes que els VTC estan portant a terme a la Diagonal o quins seran els pròxims passos a seguir en espera de debatre en les pròximes hores si el sector accepta els 15 minuts amb la resta de treballadors i les empreses.

Els conductors també van explicar que ahir es van reunir amb el secretari general de l'UGT a Catalunya, Camil Ros, que els va traslladar el seu suport i que intentaran concretar trobades amb els departaments d'Economia i Treball i amb partits polítics.

Per la seva banda, fonts de la conselleria de Territori i Sostenibilitat van explicar a l'ACN que la trobada amb els conductors de VTC va ser «cordial» i va servir per «intercanviar punts de vista sobre la regulació» que prepara la Generalitat. Prèviament, els representants de la conselleria havien celebrat una nova trobada amb el món socioeconòmic.

ERO per a 1.000 conductors

Tres companyies de vehicles de lloguer amb conductor (VTC) van avançar ahir la seva intenció d'iniciar els tràmits d'un expedient de regulació d'ocupació (ERO) per a un miler de treballadors del sector a Barcelona davant la nova regulació que s'aprovarà avui per al sector.

Les empreses van comunicar la seva intenció d'abordar aquest ajust al cap del Servei de Relacions Laborals dels Serveis Territorials a Barcelona de la conselleria de Treball, Albert Hernández, a qui ja han sol·licitat una reunió.

En el document en el qual comuniquen l'inici de l'ERO, al qual ha tingut accés Europa Press, les empreses de VTC atribueixen l'ajustament a la nova regulació que la Generalitat de Catalunya «promulgarà amb caràcter imminent», que suposarà restringir els serveis d'aquestes empreses i la seva «inviabilitat econòmica».

Ábalos, al Congrés

El ministre de Foment, José Luis Ábalos, ha demanat comparèixer a la Comissió de Foment del Congrés dels Diputats per abordar el conflicte obert entre el sector del taxi i els vehicles de lloguer amb conductor (VTC), segons va avançar el secretari d'Estat d'Infraestructures, Pedro Saura.

La compareixença d'Ábalos tindrà lloc després d'una altra sobre aquesta qüestió que el titular de Foment va tenir a final de l'any passat i mentre actualment es tramita com a projecte de Llei el reial decret Llei que el Govern espa-nyol va aprovar el setembre per habilitar els governs regionals a regular els VTC.

En la seva compareixença, pendent que es determini la data per a la celebració, el titular de Foment parlarà també d'altres assumptes relacionats amb el seu departament, com són la situació del ferrocarril a Extremadura o els plans de millora de les xarxes de Rodalies, segons van detallar a Europa Press les fonts del ministeri de Foment.