Responsables de serveis socials de Ripoll van afirmar que els atacs terroristes a Barcelona i Cambrils perpetrats per joves de la població demostren que el paradigma social «ha fet aigües». En la intervenció a la comissió d'investigació dels atemptats, que es va fer ahir a Ripoll, la directora del Consorci de Benestar Social del Ripollès, Elisabeth Ortega, va afirmar que calen més recursos per assegurar la integració i combatre els extremismes violents.

«Parlaven català, tenien feina i es relacionaven amb joves autòctons, però no se sentien integrats», va afirmar. En la mateixa línia, la tècnica de Participació i Convivència de Ripoll, Núria Perpinyà, va denunciar que just després dels atemptats van rebre recursos «que van disminuint o ja no arriben» per treballar la diversitat.

Segons va detallar Ortega, la informació que els terroristes eren veïns de la població que suposadament estaven integrats va ser un cop difícil d'assumir tant per als habitants com per a les administracions que treballen per la integració.

Segons va exposar Ortega, això demostra que la forma d'avaluar la integració fins al moment no era l'adequada i que cal fer una reflexió «molt més profunda» per detectar «disfuncions sistèmiques» que fa que els immigrants, encara que siguin de segona o tercera generació, puguin acabar-se radicalitzant i cometent atemptats. No n'hi ha prou, va apuntar durant la comissió d'investigació, de valorar que parlen la llengua, que tenen feina, que s'han escolaritzat al país o que tenen amics autòctons. Això, però, exigeix abocar recursos que ara per ara no arriben. Tant Ortega com Perpi-nyà van subratllar que just després dels atemptats van rebre reforços però que amb el pas del temps aquestes ajudes «van disminuint o ja no arriben». Aquesta situació ha provocat, per exemple, que el consorci no hagi pogut tirar endavant una de les línies de treball que preveien, centrada exclusivament a detectar i erradicar processos de radicalització.