L'ANC ha convocat per aquest divendres "mobilitzacions d'acompanyament" als polítics empresonats des dels centres penitenciaris en què estan reclusos fins a la presó de Brians 2 (Barcelona), des d'on seran traslladats junts a Madrid, un recorregut per al qual també demanen acompanyament.

En un comunicat d'aquest dijous, proposen que des de les 5 del matí d'aquest divendres els manifestants es col·loquin al llarg del recorregut entre el centre gironí de Puig de les Basses, on es troba l'exconsellera Dolors Bassa, fins al barceloní de Brians 2.

La convocatòria cita els manifestants a situar-se des de les 6 del matí en el recorregut entre la presó de Lledoners, on estan empresonats Oriol Junqueras, Raül Romeva, Josep Rull, Jordi Turull, Joaquim Forn, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart; i des de Mas d'Enric (Tarragona), on és l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell, fins a Brians 2.

L'ANC demana als convocats que també acompanyin el trajecte a les carreteres catalanes a partir de les 7 del matí, quan des de Brians 2 se'ls traslladi fins a la presó de Soto del Real (Madrid).

Així, l'entitat crida els manifestants a situar-se als vorals i ponts amb pancartes i estelades al llarg d'aquests recorreguts amb la voluntat de transmetre als presos sobiranistes "força i calor", i aclareix que en cap cas s'ha d'obstaculitzar el trasllat.

En aquest sentit, la presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, ha fet una crida aquest dijous al fet que aquestes mobilitzacions no obstaculitzin el trasllat dels presos independentistes a Madrid: "Quin sentit té obstaculitzar un trasllat que no assoliràs perquè no tens la força suficient?".

"El judici s'ha decidit afrontar. Potser nosaltres no l'haguéssim afrontat, haguéssim fet les coses d'una altra manera. La realitat és que no es va implementar la república i es va decidir anar a declarar", ha dit en una entrevista a TV3.

Manifestació a la tarda

L'ANC també convoca manifestacions a les capitals de comarca catalanes sota el lema 'L'autodeterminació és un dret, no un delicte'; destaca que la de Barcelona començarà als Jardinets de Gràcia a les 19 hores, i demana que estiguin atents a les territorials de l'entitat per saber els llocs concrets de la resta de mobilitzacions. A més, ha anunciat que a partir del dilluns 4 de febrer s'iniciarà "una acció permanent" a la plaça Sant Jaume.

L'entitat ha explicat que des de les 9 fins a les 21 hores es desplegarà una pancarta "que apuntarà un missatge cap al Palau de la Generalitat", encara que no concreta més detalls.