L'Eurocambra ha reconegut Juan Guaidó com a "president interí legítim" de Veneçuela vuit dies després de la seva autoproclamació el passat 23 de gener. Amb 439 vots a favor, 104 en contra i 88 abstencions la resolució pactada pel Partit Popular Europeu, els socialistes, liberals i conservadors ha sigut aprovada aquest dijous al migdia a Brussel·les. El text, que compta amb el suport de més del 60% de la cambra, expressa el reconeixement explícit a Guaidó i dóna suport "al seu full de ruta". A més, l'Eurocambra reclama als estats membre de la Unió Europea que també reconeguin a Guaidó "fins que es convoquin noves eleccions presidencials lliures, transparents i creïbles per tal de restaurar la democràcia".

El PSOE també ha donat suport a la resolució de reconeixement, malgrat que el govern espanyol va donar un ultimàtum de vuit dies el passat dissabte 26 de gener a Nicolás Maduro perquè convoqués noves eleccions abans que l'Estat espanyol reconegui a Guaidó com a president interí.

Els eurodiputats socialistes han defensat la seva votació argumentant que el text aprovat inclou una crida a la cap de la diplomàcia europea per tal que "treballa en la creació d'un grup de contacte que faciliti la convocatòria d'eleccions presidents". Així, creuen que el paper de la UE "ha de ser diferent del dels Estats Units" en la crisi veneçolana.

El vot dels eurodiputats catalans

Els eurodiputats catalans al grup popular i socialista Francesc Gambús (PPE) i Javi López (PSOE) han votat a favor del reconeixement. Al grup liberal, mentre els polítics de Ciutadans Javier Nart i Maria Teresa Jiménez Barbat han donat suport al text, l'eurodiputat pel PDeCAT, Ramón Tremosa, s'ha abstingut en la votació.

Per contra, els eurodiputats Josep-Maria Terricabras (ERC), Jordi Solé (ERC) i Ernest Urtasun han votat en contra de la resolució. El seu grup parlamentari havia proposat una resolució alternativa que no incloïa el reconeixement de Guaidó, però condemnava el règim de Maduro i reclamava noves eleccions.