L'Audiència de Barcelona ha ordenat reobrir la investigació pel trasplantament de fetge de l'exfutbolista francès Eric Abidal per aclarir «presumptes irregularitats» en la documentació sobre el donant, que és un cosí de l'esportista.

En la resolució, la secció desena de l'Audiència estima el recurs que van presentar tant la Fiscalia com l'Advocacia de l'Estat contra la decisió de la titular del jutjat d'instrucció número 28 de Barcelona de no reobrir la causa pel trasplantament, que ella mateixa va arxivar el mes d'abril passat sense acordar la nova diligència que demanava el ministeri públic per examinar el donant del fetge.

La jutge va argumentar en la seva resolució que no hi havia noves proves que justifiquessin reobrir la investigació, que derivava d'unes converses intervingudes a l'expresident del FC Barcelona Sandro Rosell en la causa per blanqueig de capitals que instrueix contra ell l'Audiència Nacional, que apuntaven a una suposada compra il·legal del fetge.

En l'escrit, l'Audiència considera que de la causa es desprenen «prou indicis» que apunten a un possible delicte en el trasplantament i que han de ser aclarits mitjançant diferents diligències, com l'interrogatori com a testimoni del donant o de la magistrada del Registre Civil que va tramitar el procés legal per a l'operació.

Aquests indicis, segons la sala, es deriven a més de les converses telefòniques intervingudes a l'expresident del Barça Sandro Rosell, que «al·ludeixen a la compra il·legal d'un fetge». Segons raona el tribunal, una vegada la jutge instructora havia arxivat la investigació, es va tenir constància a través de la magistrada que va tramitar el trasplantament de l'existència de dues còpies diferents de l'acta de consentiment del Registre Civil, amb una ubicació diferent en la firma del donant del fetge.

El juliol de l'any passat, la magistrada del Registre Civil va aclarir que havia comprovat que les suposades irregularitats en la documentació obeïen que la fotocòpia sobre el trasplantament que li va facilitar l'arxiver «estava incompleta».

«Aquestes manifestacions, que no van merèixer cap tipus de diligència instructora per constatar allò afirmat per la magistrada d'instància, suposen un canvi en les circumstàncies que es van tenir en compte en el moment de sobreseure el procediment», apunta el tribunal.

En aquest sentit, l'Audiència considera necessari que la jutge instructora prengui declaració a la magistrada del Registre Civil o acordi les diligències oportunes «que permetin dissipar els dubtes sobre les irregularitats que en aquest moment s'aprecien en aquests documents».

El tribunal insisteix, a més, que en l'expedient tramitat a l'Hospital Clínic de Barcelona no hi consta «cap document d'identitat del donant, ni del seu permís de residència».

Per aquest motiu, la sala suggereix que la jutge instructora prengui declaració al cosí d' Abidal en qualitat de testimoni i que aquest se sotmeti voluntàriament a un reconeixement forense, sense perjudici que se l'imputi com a cooperador necessari en el cas que del seu testimoni es desprenguin indicis que no va ser el donant del fetge.