El president del Parlament, Roger Torrent va intentar posar pau ahir en el xoc que van tenir dimarts l'expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont, i l'exvicepresident Oriol Junqueras sobre el fet d'estar a la presó i «a l'exili». Junqueras, empresonat des de novembre del 2017, va afirmar en una entrevista que no havia eludit la justícia per responsabilitat cívica i ètica, com Sòcrates, Sèneca i Ciceró.

Ahir Torrent va assegurar que aquest no era un missatge per a Puigdemont, que sí que va optar per anar-se'n a Bèlgica. Va recordar, en aquest sentit, que si bé Junqueras segueix pres, la secretària general d'ERC, Marta Rovira, resideix a Suïssa: «La presó i l'exili són dues cares de la mateixa moneda. Són situacions molt greus i difícils». Sobre el recurs d'empara presentat per Puigdemont contra Torrent i la Mesa per retirar-li el vot delegat, va dir que és una decisió que «respecta» però que, no obstant això, la seva funció és «no apartar-se dels acords» del Parlament. «L'únic que fem és ser coherents amb els compromisos adquirits», va afegir.

Restituir el «president legítim»

JxCat va fer ahir una crida a ERC i la CUP a «treballar per restituir» Carles Puigdemont com a «president legítim» de Catalunya. El missatge va ser llançat a través d'un vídeo difós en les xarxes socials en el qual participen els diputats de JxCat, just quan es compleix un any de la decisió del president del Parlament, Roger Torrent, de suspendre el ple en el qual la majoria independentista anava a investir a distància Puigdemont.

Torrent va optar llavors per no desobeir les advertències judicials amb una investidura a distància que desaconsellaven els lletrats del Parlament, una decisió que va obrir una bretxa, encara sense tancar, entre JxCat i ERC.

En aquesta línia, Puigdemont va dir ahir que «sempre» estarà a disposició del Parlament per convertir-se en el titular de la Generalitat i ha defensat el que considera el mandat sortit del «1-O», en al·lusió al referèndum celebrat en aquesta data del 2017. Puigdemont va fer aquestes declaracions a Dublín abans de reunir-se amb l'alcalde de la capital irlandesa, el polític independent Nial Ring, i on preguntat per la hipòtesi que abans que acabi aquesta legislatura se celebrés un ple d'investidura amb ell com a protagonista, es va mostrar favorable.

«Senyal de respecte»

Segons la seva opinió, això «seria un senyal de respecte a la democràcia per part de l'Estat espanyol, permetre que el candidat que el Parlament de Catalunya volia investir, efectivament ho fos». Ara fa un any de la convocatòria, i posterior suspensió, d'un ple al Parlament per investir el polític independentista que ara és a Brussel·les.

Catalunya va celebrar eleccions autonòmiques el 21 de desembre del 2017, de leals que va resultar guanyador el partit Ciutadans i la seva líder, Inés Arrimadas, però una posterior coalició dels partits independentistes va facilitar llavors la seva majoria absoluta en aquesta cambra.