Els independentistes presos ja són a Madrid, on seran jutjats pel Tribunal Suprem acusats de delictes de rebel·lió, sedició i malversació per l'1-O. El periple ha començat a primera hora del matí, amb la sortida a les 5.46 h de Dolors Bassa de la presó de Puig de les Basses. Una hora després, a les 6.52, Oriol Junqueras, Jordi Turull, Raül Romeva, Josep Rull, Joaquim Forn, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart han abandonat Lledoners, mentre que a les 6.45 h ho ha fet Carme Forcadell de Mas d'Enric.

A fora dels tres centres penitenciaris s'han reunit desenes de persones per donar suport als presos i s'han viscut moments de tensió amb els Mossos. Al Bages, a la C-55, els Bombers han hagut d'intervenir perquè algú havia llançat oli a la calçada i un cop retirat, la Brimo dels Mossos ha decidit mantenir tallada la carretera fins al pas de la comitiva. Aquest fet ha provocat incidents amb alguns manifestants que volien accedir a la presó des de la C-55, sense que la tensió hagi anat a més. Sis vehicles de la Brigada Mòbil que es trobaven a Lledoners n'han hagut de sortir uns minuts per anar a la C-55 per fer suport.

Al Catllar, per altra banda, un home ha petit ferides lleus quan els antiavalots han intentat desallotjar un grup de persones que eren assegudes a terra.

Crits de «Llibertat presos polítics» a Lledoners

Faltaven deu minuts per les 7 del matí quan els set presos independentistes de Lledoners han abandonat la presó bagenca. Ho han fet dins d'una comitiva policial formada per una quinzena de vehicles dels Mossos, la majoria dels quals furgonetes de la Brigada Mòbil. En sortir del centre, alguns dels concentrats que hi havia a l'exterior han intentat trencar el cordó policial i impedir el pas dels vehicles policials, mentre llançaven crits de "Llibertat presos polítics" i algun altre de "vergonya" adreçat a la policia catalana.

Sortida dels presos de Lledoners dins de furgonetes dels Mossos

Sortida dels presos de Lledoners dins de furgonetes dels Mossos

Alguns manifestants han irromput a la calçada per intentar aturar els vehicles i d'altres han volgut situar tanques al mig, un fet que han evitat de seguida els agents. Alguns han donat cops de tanca, i fins i tot cops d'estelada, contra els vehicles policials. La comitiva policial, però, ha acabat abandonant Lledoners sense més incidents, de camí a Brians 2. Un cop a la carretera, han estat acomiadats, amb crits de suport, per nombrosos manifestants que els esperaven als marges de la calçada.

Visita de Quim Torra abans del traspàs a la Guàrdia Civil

Els nou líders independentistes han estat traslladats pels Mossos fins a Brians 2, on a les 8 del matí ja hi eren tots. Allà, els esperava el president de la Generalitat Quim Torra i altres consellers del Govern, que han volgut donar-los suport en persona abans del trasllat definitiu a Madrid.

A la presó de Sant Esteve Sesrovires s'ha fet el traspàs dels presos a la Guàrdia Civil i una hora i mitja després, a les 9.29, han sortit direcció Madrid. Ho han fet en una llarga comitiva formada per un autobús -els nou independentistes viatgen tots junts en el mateix vehicle- i furgonetes amb les pertinences dels presos. A més, els Mossos d'Esquadra han actuat com a escorta tant per terra, amb diversos vehicles, com des de l'aire.

A fora de Brians 2 també s'hi han concentrat nombrosos manifestants.

Viatge sense escales

El viatge ha estat directe fins a Madrid, sense parades a diferència de l'anada. Junqueras, Forn, Romeva, Rull, Turull, Sànchez i Cuixart han arribat a Soto del Real, mentre que Bassa i Forcadell estaran a Alcalá Meco durant els mesos que està previst que duri el judici.